Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Горан Брегович със забрана да влиза в Молдова заради „проруски възгледи“

Сръбският музикант и композитор Горан Брегович получи забрана да влиза в Молдова заради проруските си възгледи, съобщи молдовският министър на вътрешните работи Адриан Ефрос.

Брегович и групата му трябваше да свирят на ежегодния фестивал „Густар“ в неделя, но молдовската гранична полиция на международното летище в Кишинев им отказа влизане в страната.

Властите посочиха като причина за този ход „анализ на риска“, както и „информация“, получена от службите за разузнаване и сигурност, както и от „международни партньори“.

Решението предизвика възмущение от сръбското министерство на външните работи, което поиска обяснение за забраната, като заявяви, че тя „не съответства на традиционните приятелски отношения между Сърбия и Молдова“.

Вътрешният министър на Молдова обясни по време на правителствено заседание, че Брегович е включен в „националния списък на нежеланите лица“ от 2022 г. поради предполагаемата му подкрепа за Русия. Причината – Брегович е изнесъл концерти в Крим след референдума за присъединиване към Русия и в Москва след избухването на войната през миналата година.

„След началото на войната в Украйна Брегович демонстрира проруски възгледи“, каза министърът и добави, че има и „други мотиви за забраната за влизане на територията на Молдова“, които са били взети предвид от органите за сигурност.

Ефрос също така заяви, че не е ясно дали Брегович е знаел за нежелания си статут в Молдова, но твърди, че организаторите на фестивала „Густар“, които са поканили музиканта да изнесе концерт, са били информирани за забраната.

Брегович отговори, че е разочарован от решението на молдовските власти и подчерта, че преди това е правил „много турнета с много музиканти в цяла Европа и никога не е имал трудности никъде“.

Бившият молдовски президент и лидер на опозиционната Партия на социалистите Игор Додон коментира, че настоящият премиер Мая Санду е лично отговорна за забраната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.