Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Горивата ще скочат до 4 лв./л. заради вноса на по-скъп петрол

Горивата ще поскъпнат, след като спре да се използва руски петрол, заяви бившият икономически министър Никола Стоянов. Според него е възможно да се усети някакъв вакуум на пазара, но това ще е за кратко.

„Вижте цените при съседите ни и си направете сметката. Колкото са там, плюс транспорта до България, и ще видите, че цените на горивата ще скочат до 4 лв.“, каза Никола Стоянов пред бтв.

„Плановете бяха преди дерогацията, която ЕС даде на България, за две години това да може да се случи и до края на 2024 г. „Лукойл“ да може да работи изцяло без руски петрол“, обясни той в отговор на критиките на премиера Николай Денков за това, че не е постигнат напредък за излизането от дерогацията и пълна забрана на руския петрол.

Въпреки че ЕС разреши на България да ползва руски петрол заради географското си положение и невъзможността да го замени с по-евтин, правителството и управляващите в парламента гласуваха страната ни сама да се откаже от руския петрол, независимо че Еврозъюзът не го изисква от нас.

Бившият икономически министър Никола Стоянов коментира, че аргументите на правителството защо трябва да внасяме украинско зърно не отговарят на истината.

„Всеки, който има бегла представа от финанси, би се срамувал от изнесения анализ – за пропуснатите ползи от забраната. Това беше наистина смешно. Това е някакъв анализ, който смята само плюсовете, без минусите. Пропуснатите ползи от ДДС от вноса, а някой смята ли върнато ДДС след преработката и износа? Предполагам, че всички от Министерство на финансите се срамуват от направения анализ“, заяви Димитър Стоянов.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.