Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гръцката брегова охрана откри огън по турски кораб (ВИДЕО)

Патрул на гръцката брегова охрана откри огън по турски кораб край Егейското крайбрежие на Турция в събота, като двете страни в инцидента дадоха противоречиви версии.

Според турската страна корабът „Анадолия“ под флага на Коморските острови е претърпял незначителни щети от гръцки огън с малокалибрено оръжие. Гръцката брегова охрана обаче настоява, че към кораба са били произведени само предупредителни изстрели.

Турските медии разпространиха видеозапис от инцидента, заснет от екипажа на „Анадолия“. На него се вижда лодка на гръцката брегова охрана, която плава успоредно на кораба. Видеото също така показва няколко дупки от куршуми в прозорците и стените на надстройката на плавателния съд, за които се предполага, че са останали в резултат на гръцкия огън.

Според Министерството на вътрешните работи на Турция, товарният кораб е бил обект на стрелба от гръцката брегова охрана, докато е плавал край турския остров Бозджаада в международни води. Два кораба на турската брегова охрана бяха изпратени да помогнат на „Анадолия“, но гръцкият кораб напусна района, след като засече приближаващите кораби, твърди министерството.

Според гръцката брегова охрана обаче „Анадолия“ е забелязан да се движи подозрително във гръцки води северозападно от гръцкия остров Лесбос, разположен близо до турското крайбрежие. Бреговата охрана се свърза с „Анадолия“, като призова кораба да промени курса си и да напусне гръцките териториални води. Плавателният съд обаче не се съобрази и бяха произведени предупредителни изстрели в безопасна зона, твърди гръцката страна. Корабът не е спрял, дори когато е бил обстрелван и в крайна сметка е избягал в турски териториални води.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.