Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гръдни импланти са свързани с редки форми на рак: доклад

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) публикува публично предупреждение, че редки видове рак са  свързани с операции за поставяне на гръдни импланти.

В доклад, публикуван в четвъртък агенцията съобщава, че е установила, че някои видове рак като сквамозноклетъчен карцином (SCC) и различни лимфоми са докладвани в тъкан, която се образува около гръдните импланти.

Агенцията отбелязва, че въпреки че появата на тези видове рак в капсулата около гръдните импланти е рядка, доставчиците на здравни услуги и хората, които търсят да си направят такава операция, трябва да са наясно с рисковете и да докладват за всички случаи на рак, открити около импланта.

FDA също така посочва, че тези нови видове лимфома са нещо ново, за което агенцията е научила наскоро чрез преглед на гръдни импланти и че това не са същите като предварително докладваните гръдни импланти, свързани с появата на друг рак – голям клетъчен лимфом.

Предварителният преглед на публикуваната литература разкрива по-малко от 20 случая на сквамозноклетъчен карцином и по-малко от 30 случая на различни видове лимфома в тъканта около гръдния имплант, отбеляза агенцията.

В предупреждението се прави уточнението, че не е неоходимо хората с гръдни импланти да променят рутинните си медицински прегледи или да бързат да премахнат имплантите си, но те трябва да са наясно с някои от докладваните признаци и симптоми за рак, които включват подуване, болка, бучки или промени в кожата.

FDA посочва, че точната честота и рисковите фактори на тези новоотчетени видове рак остават неизвестни и че „това е нововъзникващ въпрос и нашето разбиране търпи развитие.“ Доставчиците на здравни грижи и хората с импланти се призовават да докладват на агенцията всички случаи на SCC, лимфом или всякакви други видове рак, открити около гръдния имплант.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.