Разследвания и новини без цензура

петък, 24 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гръдни импланти са свързани с редки форми на рак: доклад

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) публикува публично предупреждение, че редки видове рак са  свързани с операции за поставяне на гръдни импланти.

В доклад, публикуван в четвъртък агенцията съобщава, че е установила, че някои видове рак като сквамозноклетъчен карцином (SCC) и различни лимфоми са докладвани в тъкан, която се образува около гръдните импланти.

Агенцията отбелязва, че въпреки че появата на тези видове рак в капсулата около гръдните импланти е рядка, доставчиците на здравни услуги и хората, които търсят да си направят такава операция, трябва да са наясно с рисковете и да докладват за всички случаи на рак, открити около импланта.

FDA също така посочва, че тези нови видове лимфома са нещо ново, за което агенцията е научила наскоро чрез преглед на гръдни импланти и че това не са същите като предварително докладваните гръдни импланти, свързани с появата на друг рак – голям клетъчен лимфом.

Предварителният преглед на публикуваната литература разкрива по-малко от 20 случая на сквамозноклетъчен карцином и по-малко от 30 случая на различни видове лимфома в тъканта около гръдния имплант, отбеляза агенцията.

В предупреждението се прави уточнението, че не е неоходимо хората с гръдни импланти да променят рутинните си медицински прегледи или да бързат да премахнат имплантите си, но те трябва да са наясно с някои от докладваните признаци и симптоми за рак, които включват подуване, болка, бучки или промени в кожата.

FDA посочва, че точната честота и рисковите фактори на тези новоотчетени видове рак остават неизвестни и че „това е нововъзникващ въпрос и нашето разбиране търпи развитие.“ Доставчиците на здравни грижи и хората с импланти се призовават да докладват на агенцията всички случаи на SCC, лимфом или всякакви други видове рак, открити около гръдния имплант.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.