Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Грета Тунберг призова Германия да запази ядрените централи

Екоактивистът Грета Тунберг посъветва Германия да забави плановете си да затвори последните си останали атомни електроцентрали до края на тази година, заявявайки, че загубата на продукцията им на фона на енергийната криза в Европа ще доведе до по-вредни за околната среда алтернативи.

„Лично аз мисля, че е много лоша идея да се съсредоточим върху въглищата, когато тази [ядрена енергия] вече е налице, но разбира се, това е въпрос на дебат“, каза 19-годишната Тунберг пред германската обществена телевизия ARD.

Преди това тя се изказаше срещу ядрената енергия, наричайки я „изключително опасна, скъпа и отнемаща време“. Когато депутатите от Европейския съюз трябваше да гласуват миналия юли, за да категоризират ядрената енергия като „устойчива“, Тунберг изрази своята опозиция, казвайки: „Никакво количество лобизъм никога няма да я направи зелена. Отчаяно се нуждаем от истинска възобновяема енергия, а не от фалшиви решения.“

Германия започна процеса на спиране на ядрената си енергетика след срива на японския реактор във Фукушима през 2011 г. Бившият канцлер Ангела Меркел обеща да прекрати всички 17 реактора в страната до края на 2022 г. Само три от звената остават в експлоатация.

Берлинските депутати заявиха миналия месец, че искат да използват захранвана с въглища енергия, за да преминат през зимата и да запазят поне два от останалите реактори в страната в режим на готовност, достъпни за рестартиране само ако няма друга възможност за предотвратяване на прекъсване на тока. След саботажа на газопровода „Северен поток 1“ и 2 много страни от ЕС, включително Германия, вече нямат възможност да възобновят директното закупуване на руски газ, дори в случай на дълбока криза.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.