Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Грузинската служба за сигурност: Зам.-шефът на военното разузнаване на Украйна организира преврат в Грузия

Службата за национална сигурност на Грузия (SSG) обвини високопоставен украински служител в заговор за сваляне на правителството на черноморската нация чрез организиране на масови безредици в поредния епизод на ескалация на напрежението между двете страни, съобщи Aljazeera English. Изявлението беше публикувано във Фейсбук страницата на службата.

В понеделник SSG заяви, че Георги Лорткипанидзе, заместник-началник на военното разузнаване на Украйна, който е бил заместник-министър на вътрешните работи на Грузия, е планирал „дестабилизация, насочена към насилствено сваляне на правителството“.

В изявлението се казва, че грузинци, които се бият срещу руските сили в Украйна, включително Михаил Батурин, бодигард на излежаващия присъда в затвора бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили, Мамука Мамулашвили, са сред заговорниците, които се обучават близо до границата на Украйна с Полша.

Украйна многократно поиска Грузия да освободи Саакашвили, който е украински гражданин от 2015 г. и главен съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Киев заяви, че грузинските власти „убиват“ болния политик по заповед на Кремъл и поиска преместването му в клиника в чужбина.

Грузия на свой ред осъди исканията на Украйна и ги определи като „екстремна форма на ескалация в дипломатическите отношения“.

Според изявлението на Службата за сигурност на Грузия антиправителствените протести „са планирани за октомври и декември, когато Европейската комисия трябва да публикува решението си относно молбата за членство на Грузия в ЕС“.

В него се казва, че заговорът „се осъществява с координацията и финансирането от чужда държава“.

Мамулашвили, командирът на въоръжената група на Грузинския легион, воюваща в Украйна, отговори на изявлението на службата за сигурност в интервю за грузинската онлайн медия Ambebi.ge, като каза, че развитието изглежда е организирано от Кремъл.

„Опитът [на грузинските служби за сигурност] да ме обвини в организиране на дестабилизация още веднъж доказва, че „Грузинска мечта“ (управляващата партия в Грузия) получава задачи от Кремъл“, твърди Мамулашвили.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.