Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Грузинският премиер обвини еврокомисар, че го изнудва със заплаха за убийство

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе твърди, че еврокомисар му е казал, че може да бъде сполетян от същата съдба като словашкия премиер Роберт Фицо, който оцеля при опит за убийство миналата седмица.

В публикация във Фейсбук в четвъртък Кобахидзе заяви, че еврокомисар, чието име не посочи, го е предупредил по време на телефонен разговор, че Западът ще предприеме „редица мерки“ срещу него, ако правителството му продължи със закон, изискващ чуждестранните неправителствени организации в Грузия да разкрият финансирането си.

„Докато изброяваше тези мерки, той спомена: „Виждате какво се случи с Фицо и трябва да бъдете много внимателен“, пише той.

Фицо беше прострелян, докато поздравяваше граждани след правителствено заседание в град Хандлова на 15 май. Той беше откаран по спешност в болница, претърпя две операция и в момента се възстановява от нараняванията си. Неговият нападател беше арестуван на място. По време на съдебното заседание стана ясно, че той е стрелял по премиера, защото не бил съгласен с политиката на правителството и спирането на военната помощ за Украйна.

В изявление, публикувано по-късно, еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархели каза, че думите му са били „не само напълно извадени от контекста, но също така са били представени на обществеността по начин, който би могъл да доведе до напълно погрешно тълкуване на първоначалната цел на  телефонното му обаждане“.

Той повтори призива на ЕС законопроектът за чуждестранните агенти да бъде премахнат и каза, че се е опитвал да предупреди Кобахидзе „да не разпалва допълнително и без това крехката ситуация, като приеме този закон, който може да доведе до допълнителна поляризация и до възможни неконтролирани ситуации по улиците на Тбилиси.”

Грузинският парламент прие закона за прозрачност на чуждестранното влияние миналата седмица. Законът изисква неправителствените организации, медиите и лицата, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като субекти, „прокарващи интересите на чужда сила“ и да разкриват своите дарители.

Въпреки че на закона беше наложено вето от прозападния президент на Грузия Саломе Зурабичвили, очаква се парламентът да отмени ветото.

Въпреки подобните, но по-строги закони за чуждестранно влияние, съществуващи в САЩ, Великобритания и други западни държави, законът за чуждестранните агенти на Грузия беше категорично осъден от САЩ и ЕС, като Вашингтон и Брюксел обмислят санкции срещу Тбилиси.

„Отдавна сме свикнали с този вид обидно изнудване“, написа Кобахидзе. „Паралелът, направен с опита за убийство на Роберт Фицо, ни напомня, че под формата на Партия на глобалната война имаме работа с изключително опасна сила, която ще направи всичко, за да донесе хаос в Грузия“, заяви грузинският министър-председател.

В интервю за грузинския Канал 1 Кобахидзе обясни, че без закон за прозрачност финансираните от чужбина неправителствени организации, действащи в страната, лесно биха могли да предизвикат революция, подобна на подкрепения от САЩ Евромайдан в Украйна през 2014 г. „Искаме прозрачност… не искаме да оставяме мътна вода в тази страна, защото един „грузински Майдан“ може да доведе страната ни до много сериозни последици, до нейната „украинизация“. Не можем да се съгласим с това“, каза той.

Още по темата: Грузинският премиер обвини САЩ, че подклаждат „опити за революция“ в страната

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.