Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Грузинският премиер обвини САЩ, че подклаждат „опити за революция“ в страната

Премиерът на Грузия обвини САЩ, че подкрепят „опитите за революция“ в страната, след като администрацията на Байдън застана зад антиправителствените протести, които разтърсват Тбилиси.

Иракли Кобахидзе обвини САЩ в публикация в социалната мрежа X/Twitter на фона на натиска от Белия дом и европейските лидери Грузия да се откаже от Закона за чуждестранните агенти.

Критиците на законопроекта твърдят, че той ще бъде използван за заглушаване на несъгласието и криминализиране на опозицията, принуждавайки неправителствените организации, които получават финансиране от чужбина, да се регистрират като „чуждестранни агенти“ в службите за вътрешна сигурност.

Кобахидзе след разговор със съветника в Държавния департамент Дерек Чолет заяви, че законът е необходим, за да се изкоренят групите, които правителството обвинява във финансиране на „насилие“ и подкрепа на „революционни процеси“.

Премиерът фокусира критиките си срещу бившия посланик на САЩ в Грузия, когото обрисува като подкрепящ „два опита за революция от 2020-2023 г. … и тези, осъществявани чрез НПО-та, финансирани от външни източници. Ако тези опити бяха успешни, втората фронтова линия щеше да бъде открита в Грузия“.

Кобахидзе повтори, че подкрепата на САЩ за грузинските НПО-та подхранва опозиционните движения в страната. Критиките към Закона за чуждестранните агенти са, че той имитира руския закон. САЩ обаче също имат такъв закон за чуждестранните агенти, въпреки че са против грузинския. Другата критика към грузинското правителство е, че поддържа неутрално отношение към Русия и войната в Украйна.

Проучване на американския Международен републикански институт, публикувано през април 2023 г., твърди, че 50% от грузинците имат много негативно или донякъде отрицателно мнение за отношенията на правителството с Русия. 44% смятат правителството повече за проруско, отколкото за прозападно. Според друго проучване, публикувано от американския Национален демократичен институт през декември 2023 г., 79% от населението на Грузия подкрепят присъединяването към ЕС.

Протестите в Тбилиси продължават от месец. Протестиращите успяха през 2023 г. да накарат управляващата партия „Грузинска мечта“ да оттегли разглеждането на законопроекта, но партията го предложи отново в началото на април.

Очаква се правителството да внесе законопроекта за трето и последно четене на 17 май. Президентът на Грузия Саломе Зурабичвили обеща да наложи вето на закона, но то може да бъде отменено с гласуване с мнозинство в парламента.

Американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия предупредиха, че могат да бъдат наложени санкции на грузински правителствени служители и помощта на САЩ за страната може да бъде ограничена, ако законът за чуждестранните агенти влезе в сила.

Администрацията на Байдън засега се въздържа да прави коментари за промяна в политиката на САЩ, но заяви, че следи отблизо развитието на събитията.

Още по темата: Грузинската служба за сигурност: Зам.-шефът на военното разузнаване на Украйна организира преврат в Грузия 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

 1. Браво на премиера на Грузия все пак е наследник на Сталин! Не се давайте на задокенските наглеци ясно е че търсят да открият втори фронт срещу Русия. Не че някой ще ми прочете написаното не все пак.

 2. Както е казано в статията, проучванията, показващи голям процент силно антируски настроени в Грузия, са проведени от американския Международен републикански институт и американския Национален демократичен институт, които са ярки (външно)политически организации. Второто е направено съвместно с грузинска НПО, за която нямам съмнение, че е на американска хранилка.

  Неутралността на тези социологически изследвания не само е под въпрос, тя е невъзможна. Ако, обаче, източникът The Hill се беше опрял на подобни „изследвания“ по вътрешноамерикански проблеми, щеше да се вдигне голям вой за грубо политическо мошеничество.
  Стандарти?…

  САЩ имат свой закон „за чуждестранни агенти“ от 1930-те, ако не се лъжа, и той е много по-рестриктивен от руския или предлагания грузински. В него, например, действа презумпцията за виновност и организацията, определена за „чужд агент“, два пъти на годината трябва да доказва на държавните органи, че не е „сгазила лука“, и даже ако просто пропусне да го направи, веднага излита от САЩ.

  Пак в ход е крайното двуличие и безсрамно лъжлива пропаганда на американските либерасти (The Hill е либерастска медия), вървещо вече няколко десетилетия.
  ––––

  Към първия коментатор: аз те прочетох 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.