Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Haaretz: Израел задейства директивата „Ханибал“ и уби свои граждани на 7 октомври, за да не бъдат пленени

Разследване на израелския вестник Haaretz потвърждава, че по време на атаката на „Хамас“ на 7 октомври миналата година израелската армия е привела в действие спорната директива „Ханибал“, умишлено убивайки израелци, за да предотврати вземането им за заложници от палестинските бойци.

„Документи и свидетелства, получени от Haaretz, разкриват, че оперативният ред на директивата „Ханибал“, който насочва към използването на сила, за да се предотврати отвеждането на войници в плен, е бил използван в три армейски поделения, инфилтрирани от Хамас, което потенциално застрашава и цивилните“, се казва в статия в неделното издание на израелския вестник.

„В този момент израелските сили за отбрана не са знаели за степента на отвличания по границата с Газа, но са знаели, че има много хора. По този начин беше напълно ясно какво означава това и каква ще бъде съдбата на някои от отвлечените хора“, пише израелският журналист Янив Кубович.

Вестникът отбелязва, че точният брой на израелците, убити от стрелбата на израелските отбранителни сили, не е известен. Докладът цитира показания на военнослужещи, включително офицери на средно и висше ниво.

Говорител на израелската армия заяви, че вътрешните разследвания на инцидента продължават.

Предизвикваща силни противоречия в и извън Израел, т.нар. директива „Ханибал“ е разработена в отговор на заплахата въоръжени групировки да окажат влияние върху израелската държава чрез вземане на заложници. Палестинските сили взеха няколко израелски пленника през 70-те и 80-те години на миналия век, като успешно преговаряха за освобождаването на палестински затворници, държани от Израел, в замяна. Въпреки общественото недоволство тази идея, че израелците са „по-добре мъртви, отколкото отвлечени“ доведе до създаването на протокола, който позволява използването на смъртоносна сила.

Твърденията за използването на директивата „Ханибал“ на 7 октомври се появиха още преди месеци след разкритието, че бригаден генерал от израелските отбранителни сили е инструктирал екипажа на танк да обстрелва къща в кибуца Беери с много израелци и бойци на „Хамас“ вътре, убивайки 13 израелски пленници. Израелска гражданка, оцеляла след атаката на 7 октомври, също съобщи в интервю за израелско радио, че израелци са били убити при стрелбата на израелската армия.

Обвиненията допълват твърденията, че израелският премиер Бенямин Нетаняху умишлено е поставил израелските граждани в опасност, за да преследва визията на партията „Ликуд“ за териториален максимализъм. Отговорът на атаката на „Хамас“ на 7 октомври е бил забавен с часове, защото Нетаняху е преразпределил войници в подкрепа на еврейските заселници в окупирания Западен бряг.

Правителството на Нетаняху е получило предупреждения от египетските власти в месеците преди нападението на „Хамас“, че палестинската групировка вероятно планира голяма операция. Израелското разузнаване на Ивицата Газа, считана за едно от най-строго наблюдаваните места и най-големия затвор от отворен тип в света, също е забелязало, че палестинските бойци са се обучавали да летят с делтапланери, които по-късно бяха използвани за прелитане над граничната ограда на анклава.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.