Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Haaretz: Израелски хеликоптер може да е убил израелци по време на атаката на „Хамас“

Израелски военен хеликоптер може да е отговорен за смъртта на израелци, присъстващи на музикалния фестивал, на който по време на атаката на „Хамас“ загинаха 364 души. Това сочат данни от полицейското разследване, цитирани от израелския вестник Haaretz.

След атаката израелката Ясмин Порат разказа в ефира на местно радио, че цивилните са попаднали в кръстосан огън и че по тях са среляли израелски войници. На въпрос дали израелската армия може да е убила израелци, тя отговори: „Със сигурност“. Друг израелец, Тувал Ескапа, също разказа пред израелските медии, че израелската армия е стреляла по израелските къщи, където „Хамас“ са били със заложници. В интервю за Haaretz той заяви: „Командирите на терен взеха трудни решения, включително да обстрелват къщите с техните обитатели, за да елиминират терористите заедно със заложниците“.

Според събраните данни „Хамас“ не са знаели предварително за фестивала „Нова“, провеждан близо до кибуца Раим, и са решили да дойдат на мястото, след като са открили, че има масово събитие, провеждащо се там.

Според полицейски източник, цитиран от израелската медия, разследването на инцидента също така е разкрило, че „боен хеликоптер на израелската армия, който е пристигнал на място от базата „Рамат Дейвид“, е стрелял по „Хамас“ и очевидно е улучил и някои от празнуващите, които са били там“.

Високопоставени служители смятат, че „Хамас“ са разбрали за фестивала с помощта на дронове или от парапланеристите, които пресякоха границата от Газа, и са се насочили натам, без да имат предварителна информация. Една от констатациите, които засилват оценката, според полицията и други служители по сигурността, е, че първите бойци от „Хамас“ са пристигнали на партито от посоката на път 232, а не от посоката на оградата, т.е. не са знаели предварително за провеждащия се фестивал.

Вчера беше опровергана още една информация на израелските власти, която беше разпространена масово в социалните мрежи. След атаката Израел показа снимки на изгорели хора, твърдейки, че са израелци, запалени умишлено от „Хамас“. 200-те изгорели тела не са били на израелци, а на палестинците от „Хамас“. Това призна в интервю за MSNBC съветникът на израелското правителство Марк Регев.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.