Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Харвард реши да премахне след 10 г. подвързия на книга, направена от човешка кожа

В продължение на почти век в библиотеката на Харвардския университет е имало книга, подвързана с човешка кожа сред колекцията от 20 милиона книги – до март тази година, когато е взето решение подвързията да бъде премахната.

„Des destinées de l’âme“ на Arsène Houssaye е публикувана през 1879 г., но въпросният том е подвързан с човешка кожа от френския лекар д-р Людовик Буланд и е в колекцията на университета от 1934 г., според съобщението на Харвард, публикувано в сряда.

Книгата е размисъл върху душата и живота след смъртта, а ръкописна бележка от Буланд, вмъкната в тома, гласи, че „една книга за човешката душа заслужава да има човешка обвивка“, според съобщението на университета.

Д-р Буланд е подвързал книгата с кожа, която е взел „без съгласие“ от тялото на неназована починала пациентка от френска психиатрична болница, където е работил, се казва в съобщението.

Премахването на човешката кожа от книгата става две години след препоръките на доклад от есента на 2022 г. на Управителния комитет на Харвардския университет за човешките останки в колекциите на университетските музеи.

Въпреки това Пол Нийдхам, учен и възпитаник на Харвард, каза пред ABC News, че решението е след последователен, 10-годишен призив за премахване на подвързията и отворено писмо, на което той е съавтор и което е публикувано като реклама в студентския вестник на Харвард този месец.

„За първи път повдигнах въпроса пред библиотеката преди почти 10 години, през юни 2014 г. И поисках човешката кожа да бъде премахната с уважение и да бъде погребана достойно“, каза Нийдъм. – „Мисля, че отвореното писмо е това, което най-накрая ги накара наистина да предприемат действия и да направят изявление, защото до вчера не успявахме да накараме университета да каже и една дума за подвързията за почти 10 години.“

Харвардският университет отказа да коментира отвореното писмо.

През 2014 г. университетът публично потвърди, че подвързията е направена от човешка кожа, но книгата от 19-ти век остава достъпна за „всеки, който я поиска“, се казва в изявлението на Харвард, „независимо от причината да желаят да се консултират с нея.“

„Извиняваме се от името на Харвардската библиотека за миналите провали в управлението ни на книгата, които допълнително обективизираха и компрометираха човешкото достойнство“, каза Том Хайри, библиотекар в архивите на Харвард. – „Решени сме да продължим напред с грижа, чувствителност и етична отговорност и сме ангажирани с най-добрите практики в областта, включително размисъл и коригиране на исторически грешки.“

Човешката подвързия беше премахната от „Des destinées de l’âme“ през март и в момента е на сигурно място за съхранение в библиотеката на Харвард, заяви друг служител, Ан-Мари Езе. Тя отбеляза: „Библиотеката се консултира със съответните власти в университета и във Франция, за да определи подходящ и уважителен начин за полагане на тленните останки.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.