Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Хърватският президент: ЕС е „кръгла нула“, Балканите да не се въвличат във войната

Хърватският президент Зоран Миланович заяви, че Украйна „не е съюзник“ на страната му и предупреди Балканите да не се въвличат във войната. Зоран Миланович наложи вето на инициативата за обучение на киевските войски в Хърватия, като посъветва премиера да „отиде в Украйна и да се бие“ сам.

„Украйна не е съюзник. Насилствено се превръщаме в едно. Тя цинично получи статут на кандидат за членство в ЕС. Това е ЕС днес: мизерия, кръгла нула“.

В разговор с репортери той нападна и премиера Андрей Пленкович за предложението му украинските войски да бъдат обучени в Хърватия. Миланович заяви, че подобен ход ще „донесе война“ на страната.

„Продължаваш да настояваш за морално изнудване“, обърна се той към Пленкович, „но самият ти нямаш морал. Отидете в Украйна и се бийте“.

Говорейки за готовността на хърватските военни да се бият, Миланович отбеляза, че има недостиг на противотанкови ракети например. „Имаме американци, които ще ни защитават по начина, по който защитават украинците. Чудесно!“, каза той саркастично.

Коментарите на президента идват, след като хърватските депутати не успяха да приемат предложение страната да се присъедини към програмата на ЕС, предназначена да обучи около 15 000 украински военни за борба срещу Русия. Миналата седмица само 97 хърватски депутати от общо 151 гласуваха за предложението, малко под двете трети от депутатите, които бяха необходими, за да бъде прието.

Преди гласуването Миланович, който е главнокомандващ на хърватските въоръжени сили, предупреди, че присъединяването към програмата може да превърне Загреб в мишена за Русия. Пленкович, чийто кабинет подкрепи мисията, на свой ред обвини президента, че таи „проруски възгледи“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.