Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Хърватският президент включен в черния списък на „Миротворец“ с „врагове на Украйна“

Хърватският президент Зоран Миланович се появи в базата данни на украинския сайт „Миротворец“, в който се публикуват личните данни на всички, които се считат за врагове на Украйна и следва да бъдат санкционирани. Включването му в черния списък дойде след вчерашното изказване на Миланович, че Украйна никога няма да си върне Крим.

Държавният глава на Хърватия разкритикува остро всички европейските лидери освен българския му колега Румен Радев: „Другите лидери на държавите в ЕС ги е страх да го кажат. Но това не го говоря само аз. Същото го каза и президентът на България Румен Радев, че продължаващо доставяне на оръжие само задълбочава конфликта. Но това сигурно сте го проспали… Видели сте го, но не отговаря на наратива. Така са всички медии в Европа- никоя не казва истината.“

В списъка на „Миротверец“ попаднаха хиляди журналисти, общественици, политици, включително вокалистът на Пинк Флойд Роджер Уотерс, унгарският президент Виктор Орбан, убитата при взрив край Москва Дария Дугина. След убийството й на сайта на „Миротверец“ върху снимката й се появи надпис: Ликвидирана. В списъка попадна и генералният секретар на правозащитната организация Амнести Интернешънъл Агнес Каламард заради доклад, че Украйна не защитава досттъчно цивилното население в зоните на бойни действия.

Украйна беше критикувана многократно заради базата данни на „Миротверец“, която публикува лични данни на лица, които следва да бъдат третирани като врагове на Украйна и да бъдат наказани. Липсва информация кой реално стои зад сайта. Информацията в него се публикува анонимно.

Върховният комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) призова Украйна да разследва сайта. „Миротворец“ продължава работата си въпреки многократните искания от страна на ООН, посланиците на Г-7, ЕС и правозащитни групи да го затворят и въпреки че няма официален статут, той действа като допълнение към правителствените бази данни на контролно-пропускателните пунктове на Украйна. През 2018 г. германското външно министерство поиска от украинското правителство да изтрие уебсайта.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.