Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Хиляди чехи излязоха на протест срещу инфлацията и военната помощ за Украйна

Десетки хиляди чехи излязоха на протест срещу правителството. Те протестираха срещу високата инфлация и настояваха за прекратяване на военната помощ на страната за Украйна. Хората излязоха по улиците на Прага с искане за оставката на премиера Петр Фиала на фона на нарастващите разходи за живот. Протестиращи се опитаха да проникнат в Националния музей в Прага, за да свалят украинското знаме от фасадата му, съобщи чешката телевизия.

Нова политическа група, PRO, организира митинга на Вацлавския площад в Прага като събитие за борба с бедността. Тъй като участниците призоваха коалиционното правителство да подаде оставка, лидерът на партията Джиндрих Райхл заяви, че искат „правителство, което да се грижи преди всичко за интересите на чешките граждани“. „Събрахме се тук днес, за да заемем позиция срещу тази бедност“, каза Джиндрих Райхл, адвокат, ръководещ извънпарламентарната партия ПРО, пред множеството на централния площад във Венцеслас.

Неговата партия обвинява Европейския съюз за покачващите се цени на енергията. Инфлацията леко спадна до 16,7% в Чехия през февруари от 17,5% месец по-рано.

PRO също така иска чешкото правителство да спре цензурата под прикритието на намаляване на дезинформацията и фалшивите новини.

Украйна беше ключов въпрос на демонстрацията в събота, където тълпата призова за мирно решение на войната. „Спрете войната, спрете НАТО“, скандираха те.

Протестиращите се опитаха да проникнат в Националния музей в Прага, за да свалят украинското знаме от фасадата му. Полицията попречи на демонстрантите да влязат в музея и бяха задържани 18 протестиращи. Говорител на полицията заяви пред Чешката телевизия, че двама служители на реда са ранени.

Вътрешният министър Вит Ракушан  определи изказванията в края на демонстрацията като неприемливи. „Очаквам организаторите да се дистанцират от тези актове на насилие. Създава се впечатлението, че цялата демонстрация срещу бедността беше само прикритие за „проруска провокация“ и със сигурност не можем да бъдем толерантни към подобни прояви“.

Критиците обвиняват правителството, че се грижи повече за Украйна със значителна военна и хуманитарна помощ, отколкото за собствените си граждани. Протестиращите също разкритикуваха НАТО, като чешките медии съобщиха, че протестиращ с високоговорител призова тълпата да събори украинското знаме от сградата на Националния музей на върха на Вацлавския площад.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.