Разследвания и новини без цензура

сряда, 1 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Хиляди излязоха на протест срещу Европрайд в Сърбия

Хиляди протестиращи се събраха в центъра на Белград в неделя, за да демонстрират срещу международното ЛГБТ събитие Европрайд, което е планирано да се проведе в Белград през септември.

Според съобщения в местните медии на протеста са присъствали между 5000 и 10 000 души. Демонстрантите тръгнаха от сградата на патриаршията на Сръбската православна църква и след като преминаха през улиците в центъра на града, се озоваха пред църквата „Свети Марко“, съобщи Balkan insight.

Събралото се множество носеше плакати „Не искаме гей парад и окупация от Запада!”, „Не даваме светини” и „Далеч ръцете от децата ни”.

Някои местни медии съобщиха, че организаторът на протеста е неформално сдружение под надслов „Да защитим семейството“, докато Данас съобщи, че е организиран от Сдружението за опазване на кирилицата „Добрица Ерик“ и други групи, които се обявяват за православни.

Бошко Обрадович, лидер на сръбската дясна опозиционна партия Двери, го описа като „най-големия опозиционен протест през последните няколко години, проведен в Белград, който не е контролиран от никого от [Сръбската прогресивна партия] СНС или бившето правителство“.

„И не само срещу прайда на Евро-НАТО, но и в подкрепа на Русия и запазването на Косово и Метохия като част от Сърбия. Нова патриотична (о)позиция се роди и тепърва предстои“, написа Обрадович в Twitter в понеделник.

Европрайд е общоевропейско международно ЛГБТ събитие, домакинствано от различен европейски град всяка година. Този път ще се проведе в Белград от 12 до 18 септември.

Всички крайнодесни политически партии осъдиха събитието и настояха то да бъде забранено. Във видеоклип, качен в YouTube миналата седмица , епископът на Банат Никанор от Сръбската православна църква се вижда да стои пред църква и да се обръща към няколко вярващи. Той твърди във видеото, че участниците в Европрайда „ще дойдат в Белград и ще парадират и осквернят Белград, свещения сръбски град“, и че „надигаме глас срещу такива [хора]“.

„Ще прокълна всички, които организират и участват в подобно нещо“, казва във видеото епископ Никанор и добавя: „Толкова мога. Ако имах оръжие, щях да го използвам, щях да използвам тази сила, само ако я имах, но нямам“.

Коментарите на епископ Никанор изглеждаха предназначени да обидят сръбския премиер Ана Бърнабич, която не крие своята сексуална ориентация и приятелката си, с която живее, и чиито членове на семейството са родени в Хърватия.

Сръбската православна църква не реагира по никакъв начин на забележките на епископа, докато сръбският президент Александър Вучич каза, че епископ Никанор „обижда себе си и нашата църква, унижава нашата църква“.

Източник:Balkan Insight
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.