Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Хиляди излязоха на протест срещу Европрайд в Сърбия

Хиляди протестиращи се събраха в центъра на Белград в неделя, за да демонстрират срещу международното ЛГБТ събитие Европрайд, което е планирано да се проведе в Белград през септември.

Според съобщения в местните медии на протеста са присъствали между 5000 и 10 000 души. Демонстрантите тръгнаха от сградата на патриаршията на Сръбската православна църква и след като преминаха през улиците в центъра на града, се озоваха пред църквата „Свети Марко“, съобщи Balkan insight.

Събралото се множество носеше плакати „Не искаме гей парад и окупация от Запада!”, „Не даваме светини” и „Далеч ръцете от децата ни”.

Някои местни медии съобщиха, че организаторът на протеста е неформално сдружение под надслов „Да защитим семейството“, докато Данас съобщи, че е организиран от Сдружението за опазване на кирилицата „Добрица Ерик“ и други групи, които се обявяват за православни.

Бошко Обрадович, лидер на сръбската дясна опозиционна партия Двери, го описа като „най-големия опозиционен протест през последните няколко години, проведен в Белград, който не е контролиран от никого от [Сръбската прогресивна партия] СНС или бившето правителство“.

„И не само срещу прайда на Евро-НАТО, но и в подкрепа на Русия и запазването на Косово и Метохия като част от Сърбия. Нова патриотична (о)позиция се роди и тепърва предстои“, написа Обрадович в Twitter в понеделник.

Европрайд е общоевропейско международно ЛГБТ събитие, домакинствано от различен европейски град всяка година. Този път ще се проведе в Белград от 12 до 18 септември.

Всички крайнодесни политически партии осъдиха събитието и настояха то да бъде забранено. Във видеоклип, качен в YouTube миналата седмица , епископът на Банат Никанор от Сръбската православна църква се вижда да стои пред църква и да се обръща към няколко вярващи. Той твърди във видеото, че участниците в Европрайда „ще дойдат в Белград и ще парадират и осквернят Белград, свещения сръбски град“, и че „надигаме глас срещу такива [хора]“.

„Ще прокълна всички, които организират и участват в подобно нещо“, казва във видеото епископ Никанор и добавя: „Толкова мога. Ако имах оръжие, щях да го използвам, щях да използвам тази сила, само ако я имах, но нямам“.

Коментарите на епископ Никанор изглеждаха предназначени да обидят сръбския премиер Ана Бърнабич, която не крие своята сексуална ориентация и приятелката си, с която живее, и чиито членове на семейството са родени в Хърватия.

Сръбската православна църква не реагира по никакъв начин на забележките на епископа, докато сръбският президент Александър Вучич каза, че епископ Никанор „обижда себе си и нашата църква, унижава нашата църква“.

Източник:Balkan Insight
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.