Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Хиляди протестиращи обсадиха военната база на Франция в Нигер и поискаха войниците й да напуснат страната

Десетки хиляди протестиращи се събраха пред френската военна база в столицата на Нигер Ниамей в събота с искане нейните войски да напуснат страната.

На 26 юли в Нигер беше извършен военен преврат – един от осемте в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам. Новото ръководство на страната арестува президента и обяви, че прекратява подписаното от него споразумение за военно сътрудничество с Франция.

Френският посланик беше поканен на среща, но отказа да отиде, тъй като Париж отказва да признае новата власт. В отговор Нигер обяви, че го гони от страната, като отне визата му.

Франция е най-засегната от вълната преврати, тъй като губи влияние върху бившите си колонии в Западна Африка. Нейните военни бяха изгонени от съседните на Нигер Мали и Буркина Фасо след военните преврати, които смениха властта в двете страни.

Антифренските настроения се повишиха в Нигер след преврата, но се влошиха още повече миналата седмица, когато Франция пренебрегна заповедта нейният посланик Силвен Ит да напусне. Полицията е инструктирана да го изгони.

Пред военната база в събота протестиращите прерязаха гърлото на коза, облечена във цветовете на френския флаг, и носеха ковчези, покрити с френски знамена. Други носеха плакати, призоваващи Франция да напусне, предаде Ройтерс.

Според агенцията „това е най-голямото събиране досега след преврата, което предполага, че подкрепата за хунтата – и подигравките към Франция – не намаляват“.

„Готови сме да се жертваме днес, защото сме горди“, каза демонстрантът Якуба Исуфу. – „Те ограбиха нашите ресурси и ние разбрахме. Така че те ще напуснат.“

Франция имаше близки отношения със сваления президент Мохамед Базум и е разположила 1500 войници в Нигер.

В петък френският президент Еманюел Макрон каза, че разговаря с Базум всеки ден и че „решенията, които ще вземем, каквито и да са те, ще се основават на разговори с Базум“.

Профренският регионален блок на държавите от Западна Африка ECOWAS наложи санкции на Нигер и заплаши с военни действия като последна мярка. Съединените щати също имат войски, разположени в страната.

Президентът на съседна Нигерия Бола Тинубу, който е ротационен председател на ECOWAS, каза миналата седмица, че деветмесечен преход обратно към гражданско управление в Нигер може да задоволи регионалните сили.

Преди това военните в Нигер предложиха тригодишен график.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.