Разследвания и новини без цензура

събота, 30 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Хиляди протестиращи опитаха да щурмуват резиденцията на Нетаняху в Израел

Хиляди израелци излязоха на улицата и опитаха да щурмуват резиденцията на премиера в един от най-масовите протести през последните седмици заради спорната съдебна реформа, предложена от правителството на Бенямин Нетаняху. Проектозаконът предвижда да премахне правомощията на Върховния съд да отменя вече гласувани закони, както и да назначава съдии.

„Нетаняху обяви гражданска война“, заяви бившият главнокоманващ ВВС на Израел Ейтан Бен-Елиаху.  Протестиращите опитаха да щурмуват резиденцията на израелския премиер, като успяха да преминат зад полицейските ограждения.

Поводът за масовото недоволство стана новината, че Нетаняху е уволнил министъра на отбраната Йоав Галант, който обяви по-рано, че е против съдебната реформа и правителството трябва да се откаже от нея.

Галант беше първият в кабинета на Нетаняху, който критикува премиера заради предложението му да поеме по-голям контрол върху избора на съдии от Върховния съд и да ограничи властта на съда над Кнесета. Планът беше осъден както в международен, така и във вътрешен план, вбивайки клин между кабинета на премиера и военните.

Министърът на отбраната предупреди, че безредиците около планираното заграбване на властта от премиера излагат на риск националната сигурност на Израел и че следователно той не може да я подкрепи. „Разривът в нашето общество се разширява и прониква в израелските отбранителни сили“, причинявайки „ясна, непосредствена и осезаема опасност за сигурността на държавата“, заяви Галант в телевизионна реч в събота. – „Аз няма да бъда страна в това.“

Нетаняху обяви уволнението му по-малко от 24 часа по-късно, предизвиквайки буря от протести. Хиляди израелци излязоха по улиците на Йерусалим, за да осъдят превишаването на правомощията на премиера. Протестиращите блокираха магистралата Аялон в Тел Авив в двете посоки, докато други се събраха пред домовете на депутатите от партия „Ликуд“ и други високопоставени служители.

Група университети обявиха обща стачка, докато главният секретар на Министерството на отбраната прекъсна пътуването си до САЩ, за да се върне у дома. Генералният консул на Израел в Ню Йорк Асаф Замир обяви оставката си чрез Twitter, обещавайки да „се присъедини към борбата за бъдещето на Израел, за да гарантира, че той ще остане фар на демокрацията и свободата в света“.

Галант, бивш военноморски командос, многократно е предупреждавал шефа си, че мнозина в израелските сили за отбрана са заплашили да напуснат работа, временно или постоянно, ако предложението му стане закон. Въпреки че военните не разкриха точни статистически данни за това колко по-малко резервисти са докладвали за дежурство този месец в сравнение с предишни месеци, те потвърдиха, че са получили писмо от 200 пилоти от резерва, обявяващи, че ще отсъстват през следващите две седмици от дежурство в знак на протест срещу съдебната реформа на Нетаняху.

Бившият премиер Ехуд Барак се изказа срещу своя наследник в неделя, като прогнозира, че протестите в редиците на резервистите на израелската армия ще нараснат и призова Нетаняху да се оттегли. Уволнението на Галант „показва, че той е загубил преценката си и способността си да оценява реалността“, каза Барак.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.