Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изследовател предсказа земетресението преди 3 дни, Twitter го маркира като фалшива новина, защото земетресенията не могат да се предскажат

Нидерландски изследовател предсказа разрушителното земетресение в Турция и Сирия и неговия магнитуд на 3 февруари, три дни преди трагедията. Той публикува прогнозата си в социалната мрежа Twitter, предупреждавайки, че „рано или късно ще има земетресение с магнитуд от 7.5 в Южна-Централна Турция, Сирия, Ливан.

Публикацията му в социалната мрежа е от 3 февруари. Земетресението, което разтърси Турция и Сирия рано тази сутрин, беше с магнитуд 7,4. Вторият трус беше с магнитуд 7,5. Епицентърът на трусовете съвпада с локацията, описана от изследователя на 3 февруари.

Франк Хугербийтс ретуитна поста си от 3 февруари, а Twitter го маркира като подвеждаща и невярна информация, тъй като теорията, която е използвал, за да предскаже земетересението, е научно отхвърлена. Според  съобщението на Twitter, което придружава поста му: „Няма научна основа за прогнози за земетресения. Винаги има шанс за земетресения на места с активни разломи, но специфичните прогнози не се представят по-добре от случайните при тестване. Твърденията за връзка с планетарното подреждане са опровергани.“

По данни на Агенцията за управление на бедствията и извънредните ситуации (AFAD) на Турция броят на жертвите е достигнал 1 498 души, съобщи Анадолската агенция.

Броят на ранените в провинциите надхвърля 8 533 души, най-малко 2 834 сгради са били унищожени. Президентът на AFAD Юнус Сезер също отбеляза, че „досега е имало 105 вторични труса“. 2 300 са загиналите в съседна Сирия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.