Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изследовател предсказа земетресението преди 3 дни, Twitter го маркира като фалшива новина, защото земетресенията не могат да се предскажат

Нидерландски изследовател предсказа разрушителното земетресение в Турция и Сирия и неговия магнитуд на 3 февруари, три дни преди трагедията. Той публикува прогнозата си в социалната мрежа Twitter, предупреждавайки, че „рано или късно ще има земетресение с магнитуд от 7.5 в Южна-Централна Турция, Сирия, Ливан.

Публикацията му в социалната мрежа е от 3 февруари. Земетресението, което разтърси Турция и Сирия рано тази сутрин, беше с магнитуд 7,4. Вторият трус беше с магнитуд 7,5. Епицентърът на трусовете съвпада с локацията, описана от изследователя на 3 февруари.

Франк Хугербийтс ретуитна поста си от 3 февруари, а Twitter го маркира като подвеждаща и невярна информация, тъй като теорията, която е използвал, за да предскаже земетересението, е научно отхвърлена. Според  съобщението на Twitter, което придружава поста му: „Няма научна основа за прогнози за земетресения. Винаги има шанс за земетресения на места с активни разломи, но специфичните прогнози не се представят по-добре от случайните при тестване. Твърденията за връзка с планетарното подреждане са опровергани.“

По данни на Агенцията за управление на бедствията и извънредните ситуации (AFAD) на Турция броят на жертвите е достигнал 1 498 души, съобщи Анадолската агенция.

Броят на ранените в провинциите надхвърля 8 533 души, най-малко 2 834 сгради са били унищожени. Президентът на AFAD Юнус Сезер също отбеляза, че „досега е имало 105 вторични труса“. 2 300 са загиналите в съседна Сирия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.