Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

HRW: Цивилни, сред които деца, са осакатени от забранени мини, използвани от украинската армия

Украинските военни са използвали забранени противопехотни мини, които са ранили десетки цивилни в град Изюм миналата година, твърди Human Rights Watch (HRW). Мините са открити в близост до училища и детски градини.

Те са били изстреляни в града с ракета, докато той е бил окупиран от руските сили между април и септември миналата година, се казва в доклад на неправителствената организация, публикуван във вторник. Разпръснати стотици наведнъж, мините от съветската епоха са отличителни устройства с форма на пеперуда или венчелистчета и са предназначени да осакатят, а не да убият всеки, който има нещастието да стъпи върху тях или да ги вземе.

Екипът на HRW влезе в града след изтеглянето на Русия в средата на септември и откри мините на девет места, включително училище, детска градина и болница.

Здравните работници заявиха, че повече от 50 цивилни, включително най-малко пет деца, са били ранени от мините. Около половината от нараняванията са довели до ампутации на стъпалото или долната част на крака. Записан е поне един смъртен случай, този на възрастен мъж, който е взел едно от устройствата в двора си. Разследващите обаче не могат да изключат други фактори за смъртта на мъжа.

Някои от мините са снабдени с времеви предпазители и ще експлодират без предупреждение до три дни след разпръскването.

Според повече от 100 жители руските сили са се опитали да предупредят местните жители за опасността, която представляват украинските мини, разчистили са някои от експлозивите и са транспортирали жертвите до Русия за лечение. След като руснаците напуснаха Изюм, се съобщава, че задълженията за разминиране са били изпълнявани от украинските войски.

Използването на такива противопехотни мини е забранено съгласно Договора за забрана на мините от 1997 г., по който Украйна е страна. САЩ и Русия не са страни по договора.

Запитано от HRW, украинското правителство настоява, че спазва всичките си международни задължения, но отказа да коментира вида на боеприпасите, които използва в и около Изиум.

„Всяко използване на противопехотни мини е незаконно и Украйна трябва задълбочено да разследва случилото се и да гарантира, че нейните сили няма да ги използват, заяви директорът на оръжейния отдел на HRW Стив Гуус в доклада. В интервю за американската медия NPR Гуус заяви, че макар HRW да вярва, че Русия също е използвала тези мини, „моралната висота“ на Украйна е компрометирана от последните открития.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.