Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

HSBC: САЩ влизат в рецесия тази година, Европа ще ги последва догодина

Предвижда се САЩ да влязат в рецесия през четвъртото тримесечие на 2023 г., заяви британският банков гигант HSBC, като подчерта, че Европа ще влезе в рецесия догодина.

Според прогнозата за средата на годината, публикувана от HSBC Asset Management, предупрежденията за рецесия „мигат в червено“ за много икономики, тъй като пазарите на акции и облигации са „извън синхрон“ с фискалната и паричната политика.

Докато някои части на икономиката все още са устойчиви, балансът на рисковете „сочи висок риск от рецесия сега“, като Европа изостава от САЩ, но макротраекторията като цяло е „изравнена“, казва в доклада глобалният главен стратег на банката Джоузеф Литъл.

„Нашият централен сценарий е за рецесия в западните икономики и трудна, накъсана перспектива за пазарите“, каза експертът, позовавайки се на две причини зад перспективата.

„Първо, имаме бързото затягане на финансовите условия, което предизвика спад в кредитния цикъл. Второ, пазарите не изглежда да ценообразуват особено песимистичен възглед за света“, добави стратегът.

Предупреждението дойде седмица, след като Английската централна банка (АЦБ) обяви повишаване на лихвите до 5%, най-високото ниво от 15 години, тъй като инфлацията ерозира британската икономика. През май Федералният резерв на САЩ обяви поредното увеличение на основния си лихвен процент до 5,25%, което е най-високото от 2007 г. насам. В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основния лихвен процент на еврозоната до 3,75% в опит да ограничи бушуващата инфлация.

Въпреки строгите политики, възприети от западните регулатори, HSBC Asset Management очаква Федералният резерв на САЩ да намали лихвите преди края на текущата година, като ЕЦБ и АЦБ ще последват примера през следващата година.

„Рецесията няма да бъде достатъчно голяма, за да изчисти целия инфлационен натиск от системата. Резултатът от това ще е режим на малко по-висока инфлация и лихвени проценти с течение на времето“, заключи Литъл.

Още по темата: „Дойче Банк“: Задава се вълна от фалити в Европа и САЩ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.