Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Huawei е една от причините „Хамас“ да заблуди израелското разузнаване

Атаката на „Хамас“, която палестинците нарекоха „Потопът Ал-Акса“, дойде като изненада за Израел. Израелските медии я нарекоха „колосален провал на разузнаването“.

Някои анализатори предположиха, че вероятно „Хамас“ са разчитали на двойни агенти, които са подвели умишлено израелците за намеренията на палестинците в Газа.

Бившият агент на ЦРУ Марк Полимерут, който е работил в Газа, предположи пред France 24, че е възможно да е имало двойни агенти, които освен за Израел са работили и за „Хамас“, а палестинците са ги пратили да кажат това, което израелците са искали да чуят.

Други анализатори приписват провала на „Мосад“ отчасти на факта, че „Хамас“ използват телефони и електронни устройства на китайската компания Huawei, които осигуряват висока степен на сигурност, предотвратявайки израелското разузнаване да ги хакне, твърди Al Balaba.

Причината защо е толкова трудно да се разбият телефони на Huawei според коментаторите е, че Google и други американски технологични компании са забранили на китайската компания да използва техните системи, принуждавайки Huawei да разработи свои собствени системи, които не са лесни за хакване, освен от Китай.

Палестински бойци влязоха в Израел от Газа по въздух, суша и море, като успяха да превземат 12 селища, сред които и военни бази. Докато израелската армия отговори на атаката, „Хамас“ вече бяха взели десетки военни и цивилни в плен и ги отведоха в Газа. Групировката обяви, че те ще бъдат  разменени срещу палестински затворници. Като причина беше изтъкнат досегашният отказ на Израел да преговоря за освобождаване на стотиците палестинци, държани в израелски затвори от години.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.