Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Хутите са кацнали с хеликоптер на палубата на кораба с българи и са ги пленили (ВИДЕО)

Йеменските хути от движението „Ансар Аллах“ публикуваха видео как атакуват товарния кораб Galaxy Leader в Червено море и го отвличат. От кадрите се вижда как въоръжените мъже кацат на палубата.

На отвлечения кораб има 25-членен екипаж, състоящ се от българи, филипинци, мексиканци и украинци. Двамата българи са 38-годишният Любомир Чанев, който е капитан на кораба, и 39-годишният Данаил Веселинов – старши-помощник капитан.

Обективно.БГ  научи, че малко преди да прекъсне комуникацията с кораба, украински член на екипажа е успял да пусне гласово съобщение в една от техните украински групи, където казва че хеликоптер кръжи над кораба и от него се спускат като десантчици въоръжени хора.

В изявление вчера говорител на „Ансар Аллах“  обеща да се отнасят към членовете на екипажа, които не са израелци, според принципите на исляма.

„Що се отнася до екипажа, той e третиран в съответствие с ислямските принципи и ценности. В случай, че не са израелци, тогава ще бъдат третирани като гости“, според изявление на члена на Политбюро на „Ансар Аллах“ Хусам ал-Асад.

Хутите обявиха, че са отвлекли кораба, защото настояват Израел да прекрати бомбардировките над Газа. Корабът е собственост на британска компания, свързана с израелски милиардер.

Компанията Ray Car Carriers е основана от Абрахам Унгар, известен като един от най-богатите хора в Израел. Корабът е бил нает от японска компания и е плавал под флага на Бахамите в посока Индия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.