Разследвания и новини без цензура

вторник, 3 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

И Индия си иска обратно диаманта Кохинор в британската кралска корона

Индия започва голяма дипломатическа кампания за връщане на хиляди артефакти, включително един от най-големите шлифовани диаманти в света – Кохинор, който е бил изнесен от страната от Великобритания по време на колониалния период, съобщи британският вестник „Телеграф“.

Твърди се, че натискът за възстановяване на съкровищата, изгубени по времето на Британската империя, идва от висшия ешелон на Индия. Съобщава се, че кампанията е включена и в приоритетния списък на премиера Нарендра Моди, като един източник на „Телеграф“ описва инициативата като „равносметка на миналото“.

Усилията за връщане на индийското културно наследство ще бъдат ръководени от индийски министерски и дипломатически персонал. Източници на „Телеграф“ твърдят, че някои служители смятат, че артефактите, взети по време на британското колониално управление, са предимно откраднати, тъй като са „неетично“ взети в състояние на „колониална принуда“.

Кампанията за връщане на артефактите може да помрачи отношенията между Обединеното кралство и Индия, която беше описана като британската „перла в короната“ по време на колониалната епоха поради огромните си ресурси и стратегическо местоположение.

Очаква се индийските дипломати в Лондон да подадат официални искания до лица и институции, които в момента държат предметите, като процесът ще започне тази година.

Съобщава се, че кампанията специално ще се стреми да репатрира 105-каратовия диамант Кохинор. Скъпоценният камък, който някога е бил държан от индийски владетели, но е придобит от британците по време на анексирането на провинция Пенджаб през 1849 г., в момента е поставен в короната на покойната кралица Елизабет II.

Нито короната, нито диамантът обаче бяха използвани по време на коронация на крал Чарлз III, след като управляващата партия в Индия предупреди Лондон, че това може да върне „болезнени спомени от колониалното минало“.

Индия многократно е настоявала Великобритания да върне Koh-i-Noor от 1947 г., когато получи независимост, но без успех. Лондон настоява, че диамантът е получен по силата на валиден договор.

Междувременно законодателството на Обединеното кралство забранява на британските музеи, които съхраняват хиляди други предмети, изнесени от Индия, да се разпореждат с имуществото си, освен при няколко специални обстоятелства.

Независимо от това, през 2022 г. музеят в Глазгоу се съгласи да върне седем откраднати артефакта в Индия, и стана първия музей във Великобритания, който направи такъв ход.

Още по темата: Южноафриканци искат Чарлз III да им върне най-големия диамант в света „Звездата на Африка“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.