Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Икономическият растеж в еврозоната може да падне до нула: ЕЦБ

Икономическият растеж в еврозоната се срина и скоро може да се срине до нула, заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Виждаме, че през третото и четвъртото тримесечие има значително забавяне и може да се окажем с темпове на растеж, близки до нулата“, каза Луис де Гиндос на конференция.

Икономическата продукция страда поради нарастващите разходи за енергия и загубата на руски природен газ, което повиши риска от разпределение на енергията през предстоящия отоплителен сезон. Повишените цени на енергията доведоха годишната инфлация в еврозоната до 9,1% през август и се очаква да я повишат до 9,6% този месец, което е рекордно високо за региона.

ЕЦБ повиши лихвените проценти по-рано този месец с безпрецедентни 75 базисни пункта, за да се бори с инфлацията. Регулаторът заяви, че предстоят повече повишения на лихвите, като анализаторите очакват нов ход на лихвите през октомври, с повече увеличения на всяка среща до следващата пролет.

Де Гиндос не разкри колко агресивни ще бъдат тези предстоящи ходове, отбелязвайки само, че те ще бъдат „зависими от данни“ и подчертавайки, че инфлационният натиск значително се е увеличил през последните месеци.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.