Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Илон Мъск: Имплантирахме чип в мозъка на човек

Илон Мъск обяви, че неговата биотехнологична компания Neuralink успешно е имплантирала мозъчен чип в човек за първи път и че получателят е в добро състояние след операцията. Целта е да се създаде интерфейс, позволяващ на хората да контролират устройства, използвайки само мозъка си.

Мъск разкри разработката в публикация в социалната си мрежа X (по-рано Twitter), като заяви, че „първият човек получи имплант от Neuralink вчера и се възстановява добре“.

Въпреки че не съобщи повече подробности, технологичният магнат добави, че първоначалните резултати са показали „обещаващо откриване на невронни шипове“,  мозъчните клетки, които изпращат химически и електрически сигнали до останалата част от тялото.

Neuralink описа първото си изпитание върху хора в прессъобщение миналата година, наречено PRIME, или „Прецизен роботизиран имплантиран мозъчно-компютърен интерфейс“. Компанията  се надява да разработи „напълно имплантируем, безжичен мозъчно-компютърен интерфейс“, който може да доведе до новаторски лечения на хора, страдащи от различни увреждания, включително парализа.

Компанията заяви, че ще използва своя робот R1 за хирургично имплантиране на чипа в регион на мозъка, който контролира двигателната функция, отбелязвайки, че той е предназначен да „записва и предава мозъчни сигнали безжично към приложение, което декодира намерението за движение“.

Процесът получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) миналия май, въпреки обвиненията, че по-ранните тестове са довели до „нарушения на хуманното отношение към животните“. Според повече от 20 действащи и бивши служители на Neuralink, както и десетки вътрешни документи на компанията, получени от Ройтерс, Мъск е подтикнал изследователите на Neuralink да „ускорят развитието“, което в някои случаи е довело до „нескопосани експерименти“.

Мъск изрази надежди, че мозъчният имплант може също да позволи на слепите да възвърнат зрението си, както и други медицински чудеса. Въпреки че резултатите от първото изпитание върху хора все още не са видими, милиардерът е демонстрирал мозъчния чип няколко пъти, включително на презентация от април 2021 г., в която маймуна макак играе видео игра, използвайки само ума си.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.