Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Илон Мъск иронизира американско НПО, погрешно маркирало акаунти на американци като „руски ботове“

Илон Мъск атакува Алианса за осигуряване на демокрация (ASD) и платформата му за руски ботове“ Hamilton68 за маркиране на акаунти в Twitter, с които не е съгласен, като „активи, за които се предполага, че са свързани с Кремъл“.

Милиардерът илюстрира гледната си точка с макет на детска книга, озаглавена „Всеки, с когото не съм съгласен, е руски бот“.

Отговорът му идва, след като вътрешни документи на Twitter, публикувани от журналиста Мат Тайби, разкриха, че платформата Hamilton68 съзнателно погрешно е обозначила акаунтите на истинските американци като „руски ботове“.

Създателите й твърдят, че са проследили над 600 акаунта с предполагаеми връзки с Кремъл, за да предоставят на Запада автентичен поглед върху руските „операции за влияние“. Hamilton68 по-късно е използван като източник от множество големи западни медии и дори академични публикации, за да твърдят, че руските ботове прокарват конспиративни теории и популяризират термини като „дълбока държава“, както и хаштагове като #ReleaseTheMemo, #SchumerShutdown, #AlabamaSenateRace и #ParklandShooting.

Въпреки това, последните документи от поредицата „Досиетата Twitter“ разкриха, че служителите на социалната мрежа са анализирали списъка на Hamilton68 с предполагаеми „руски ботове“ и са установили, че тези акаунти не са „нито силно руски, нито силно ботове“ и се състоят предимно от реални хора, живеещи в САЩ, Канада и Великобритания.

„Това беше измама. Вместо да проследи как „Русия“ влияе на американските нагласи, „Хамилтън 68″ просто събра шепа предимно реални, предимно американски акаунти и описа органичните им разговори като руски интриги“, пише журналистът Мат Тайби.

След изтеклите документи ASD се опита да защити платформата си, твърдейки, че тя не е била замислено като списък на подкрепяните от Москва лидери на общественото мнение, а е „нюансиран“ инструмент, който е бил погрешно разбран от журналистите.

„Това е най-голямата журналистическа измама от много дълго време“, отговори Мъск, който разкритикува опитите на ASD да отхвърли всяка отговорност като „неискрен отговор“.

Още по темата:
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.