Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Илон Мъск иронизира американско НПО, погрешно маркирало акаунти на американци като „руски ботове“

Илон Мъск атакува Алианса за осигуряване на демокрация (ASD) и платформата му за руски ботове“ Hamilton68 за маркиране на акаунти в Twitter, с които не е съгласен, като „активи, за които се предполага, че са свързани с Кремъл“.

Милиардерът илюстрира гледната си точка с макет на детска книга, озаглавена „Всеки, с когото не съм съгласен, е руски бот“.

Отговорът му идва, след като вътрешни документи на Twitter, публикувани от журналиста Мат Тайби, разкриха, че платформата Hamilton68 съзнателно погрешно е обозначила акаунтите на истинските американци като „руски ботове“.

Създателите й твърдят, че са проследили над 600 акаунта с предполагаеми връзки с Кремъл, за да предоставят на Запада автентичен поглед върху руските „операции за влияние“. Hamilton68 по-късно е използван като източник от множество големи западни медии и дори академични публикации, за да твърдят, че руските ботове прокарват конспиративни теории и популяризират термини като „дълбока държава“, както и хаштагове като #ReleaseTheMemo, #SchumerShutdown, #AlabamaSenateRace и #ParklandShooting.

Въпреки това, последните документи от поредицата „Досиетата Twitter“ разкриха, че служителите на социалната мрежа са анализирали списъка на Hamilton68 с предполагаеми „руски ботове“ и са установили, че тези акаунти не са „нито силно руски, нито силно ботове“ и се състоят предимно от реални хора, живеещи в САЩ, Канада и Великобритания.

„Това беше измама. Вместо да проследи как „Русия“ влияе на американските нагласи, „Хамилтън 68″ просто събра шепа предимно реални, предимно американски акаунти и описа органичните им разговори като руски интриги“, пише журналистът Мат Тайби.

След изтеклите документи ASD се опита да защити платформата си, твърдейки, че тя не е била замислено като списък на подкрепяните от Москва лидери на общественото мнение, а е „нюансиран“ инструмент, който е бил погрешно разбран от журналистите.

„Това е най-голямата журналистическа измама от много дълго време“, отговори Мъск, който разкритикува опитите на ASD да отхвърли всяка отговорност като „неискрен отговор“.

Още по темата:
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.