Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Илон Мъск към Гари Каспаров: „А вие какво направихте за Украйна освен да пишете в Туитър“

Бившият шампион по шах Гари Каспаров се включи в разпаления дебат в Twitter, предизвикан от мирния план за Украйна, предложен от главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск. Каспаров обвини Мъск в идиотизъм и руска пропаганда. Опитът му се провали зрелищно, след като Мъск отвърна, чудейки се какво точно е направил самият Каспаров относно ситуацията в Украйна освен писане на туитове.

Мъск представи своя мирен план в понеделник, като предложи да се проведат нови референдуми под наблюдението на ООН в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсон, които се присъединиха след референдуми към Русия. Според Мъск Украйна също трябва да се откаже от претенциите си към Крим, който се отдели през 2014 г., както и да осигури стабилно водоснабдяване на полуострова.

Планът предизвика гнева на украински официални лица. Наред с тях, Каспаров, който стана политически активист и избяга от Русия, обвини милиардера, че разпространява „пропаганда на Кремъл“.

„Това е морален идиотизъм, повтаряне на кремълската пропаганда, предателство спрямо украинската смелост и саможертва и отнема няколко минути сърфиране в Уикипедия за Крим заради настоящата ужасяваща реалност на кървавата война на Путин“, написа Каспаров.

Мъск обаче отвърна, като посочи непрекъснатата си подкрепа за Киев и по-специално дарението на терминалите Starlink на SpaceX на Украйна.

„Дадохме Starlinks на Украйна и загубихме 80 милиона долара“, изтъкна Мъск, като каза, че този ход е поставил компанията и самия него „на сериозен риск от руски кибератаки“. Мъск попита Каспаров а той какво точно е направил за Украйна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.