Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Илон Мъск към Гари Каспаров: „А вие какво направихте за Украйна освен да пишете в Туитър“

Бившият шампион по шах Гари Каспаров се включи в разпаления дебат в Twitter, предизвикан от мирния план за Украйна, предложен от главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск. Каспаров обвини Мъск в идиотизъм и руска пропаганда. Опитът му се провали зрелищно, след като Мъск отвърна, чудейки се какво точно е направил самият Каспаров относно ситуацията в Украйна освен писане на туитове.

Мъск представи своя мирен план в понеделник, като предложи да се проведат нови референдуми под наблюдението на ООН в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсон, които се присъединиха след референдуми към Русия. Според Мъск Украйна също трябва да се откаже от претенциите си към Крим, който се отдели през 2014 г., както и да осигури стабилно водоснабдяване на полуострова.

Планът предизвика гнева на украински официални лица. Наред с тях, Каспаров, който стана политически активист и избяга от Русия, обвини милиардера, че разпространява „пропаганда на Кремъл“.

„Това е морален идиотизъм, повтаряне на кремълската пропаганда, предателство спрямо украинската смелост и саможертва и отнема няколко минути сърфиране в Уикипедия за Крим заради настоящата ужасяваща реалност на кървавата война на Путин“, написа Каспаров.

Мъск обаче отвърна, като посочи непрекъснатата си подкрепа за Киев и по-специално дарението на терминалите Starlink на SpaceX на Украйна.

„Дадохме Starlinks на Украйна и загубихме 80 милиона долара“, изтъкна Мъск, като каза, че този ход е поставил компанията и самия него „на сериозен риск от руски кибератаки“. Мъск попита Каспаров а той какво точно е направил за Украйна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.