Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Илон Мъск предложи мирен план за Украйна

Изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Илон Мъск предложиха план за прекратяване на конфликта в Украйна. Милиардерът предложи да се проведат нови избори в четирите региона, които наскоро гласуваха за присъединяване към Русия, докато Украйна ще се ангажира с неутралитет и ще се откаже от претенциите си към Крим.

Мъск публикува в Туитър план, което предлага „нови избори в анексираните региони под надзора на ООН“, като Москва се оттегля от тези области, ако избирателите решат.

Крим ще бъде обявен за „официално част от Русия, както е от 1783 г.“, докато съветският премиер Никита Хрушчов не дари полуострова на Украйна като част от СССР през 1954 г. и Украйна трябва да се откаже от полуострова, предлага Мъск.

Мъск нарича решението на Хрушчов „грешка“.

Милиардерът предлага Украйна да се ангажира с неутралитет – както Русия поиска много преди да започне войната през февруари, и да гарантира водоснабдяването на Крим. Украйна преустанови водоподаването през 2014 г., след като Крим гласува да се присъедини към Руската федерация. Малко след началото на войната в Украйна доставките бяха възстановени.

„Това е много вероятно да бъде резултатът в крайна сметка.“ Така Мъск коментира предложението си, като добави, че  „просто е въпрос на това колко хора ще умрат преди това (постигането на мирен изход – б.а.)“.

Малко вероятно е планът да намери подкрепа в Киев. Украинският президент Владимир Зеленски обеща да не преговаря с руския си колега Владимир Путин и да завземе цялата територия, включително републиките в Донбас и Крим, със сила. Освен това Зеленски изпрати молба за ускорено членство в  НАТО миналата седмица.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.