Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Илон Мъск предложи мирен план за Украйна

Изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Илон Мъск предложиха план за прекратяване на конфликта в Украйна. Милиардерът предложи да се проведат нови избори в четирите региона, които наскоро гласуваха за присъединяване към Русия, докато Украйна ще се ангажира с неутралитет и ще се откаже от претенциите си към Крим.

Мъск публикува в Туитър план, което предлага „нови избори в анексираните региони под надзора на ООН“, като Москва се оттегля от тези области, ако избирателите решат.

Крим ще бъде обявен за „официално част от Русия, както е от 1783 г.“, докато съветският премиер Никита Хрушчов не дари полуострова на Украйна като част от СССР през 1954 г. и Украйна трябва да се откаже от полуострова, предлага Мъск.

Мъск нарича решението на Хрушчов „грешка“.

Милиардерът предлага Украйна да се ангажира с неутралитет – както Русия поиска много преди да започне войната през февруари, и да гарантира водоснабдяването на Крим. Украйна преустанови водоподаването през 2014 г., след като Крим гласува да се присъедини към Руската федерация. Малко след началото на войната в Украйна доставките бяха възстановени.

„Това е много вероятно да бъде резултатът в крайна сметка.“ Така Мъск коментира предложението си, като добави, че  „просто е въпрос на това колко хора ще умрат преди това (постигането на мирен изход – б.а.)“.

Малко вероятно е планът да намери подкрепа в Киев. Украинският президент Владимир Зеленски обеща да не преговаря с руския си колега Владимир Путин и да завземе цялата територия, включително републиките в Донбас и Крим, със сила. Освен това Зеленски изпрати молба за ускорено членство в  НАТО миналата седмица.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.