Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Има ли връзка между „Помощ за Украйна“, Демократическата партия на САЩ и фалита на крипто борсата FTX?

Има ли връзка между „Помощ за Украйна“, Демократическата партия на САЩ и подозрителния срив на борсата FTX Crypto? Този въпрос стана една от водещите дискусии в социалната мрежа Twitter през последната седмица. В началото на ноември световните медии съобщиха за внезапния срив на FTX, една от най-големите борси за криптовалути в света.

Сривът разтърси крипто пазара, доведе до загуби за милиони долари на институционални инвеститори и индивидуални клиенти, доведе до официални разследвания на FTX в няколко страни и постави някои въпроси дали Bitcoin може да се срине и  да причини по-широки проблеми за финансовата система.

Някои смятат, че FTX е бил измама през цялото време, още от стартирането му през април 2019 г. Ако случаят е такъв, това има сериозни последици за Демократическата партия на САЩ и украинското правителство, тъй като дейността на компанията може да е била използвана за финансиране и на двете, открито и тайно, твърдят анализатори.

„Помощ за Украйна“

На 14 март FTX стартира нов онлайн портал за дарения на криптовалути, „Помощ за Украйна“, в партньорство с Министерството на цифровата трансформация на Украйна. По този начин крипто търговците, както големи, така и малки, биха могли да дарят биткойн и други криптовалути, които FTX ще превърне в пари в брой, които украинското министерство на отбраната да похарчи за оръжия и други разходи, свързани с войната.

Много бързо фондът заяви, че е натрупал над 60 милиона долара дарения. До 14 април беше съобщено, че малко над 45,15 милиона долара от тази сума са били изразходвани за цифрови оптики за пушки, термовизионни камери, монокуляри, брони, каски, военно облекло, тактически раници, гориво, комуникационни устройства, лаптопи, дронове, медицински консумативи и „световна антивоенна медийна кампания“.

Има ли връзка между "Помощ за Украйна", Демократическата партия на САЩ и фалита на крипто борсата FTX?
Официалната страница на кампанията „Помощ за Украйна“

Отчетите показват, че през следващите три месеца са похарчени още 10 милиона долара, като около 5 милиона долара са останали в банката. В публикация в Twitter на „Помощ за Украйна“ от 15 ноември се казва, че тази сума все още се държи в резерв и че 60 милиона долара остават от общата сума на даренията, получени чрез портала до момента.

Това изглежда много странно, особено като се има предвид, че се съобщава, че Украйна е получила 100 милиона долара дарения в биткойни, а след това е похарчила почти цялата сума, само между 24 февруари и 11 март, преди създаването на „Помощ за Украйна“. 

Възможно ли е продължение на седем месеца, от момента, в който цифрата от 60 милиона долара беше публикувана за първи път до днес – никакви допълнителни средства да не са били дарени чрез „Помощ за Украйна“? Въпреки че цялата крипто общност първоначално е направила дарения и е била активно насърчавана да го прави през цялото време.

Официалните разследвания на FTX и нейния основател и главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд едва сега започват. Той се разследва по подозрения, че тайно и незаконно е преместил милиарди, съхранявани на борсата FTX, на дъщерната й компания Alameda Research, фирма за количествена търговия, която той също управлява.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и Комисията за търговия със стокови фючърси разглеждат особено дали тези откраднати клиентски депозити са били използвани за подкрепа на Alameda по някакъв начин, за която се твърди, че изпитва финансови затруднения.

Какво се е случило с парите, събрани над първоначалните 60 милиона долара, дарени за „Помощ за Украйна“ – били ли са дарени на Киев или са били тайно изразходвани за много различни цели – като например финансиране на предизборните кампании на Демократическата партия на САЩ? Въпреки че такива твърдения се появиха в редица публикации, все още няма доказателства за тези твърдения.

Кой е Банкман-Фрийд

Банкман-Фрийд е добре известно име в американската политика. Преди президентските избори през 2020 г. той е дарил  5,2 милиона долара за кампанията на Джо Байдън, и е вторият по големина индивидуален донор на Байдън през тази година.

Има ли връзка между "Помощ за Украйна", Демократическата партия на САЩ и фалита на крипто борсата FTX?
Сам Банкман-Фрийд, снимка: ftx.com

През 2021-2022 г. той е дарил десетки милиони долари на каузи и кандидати на демократите, превръщайки се във втория по големина донор на партията, след Джордж Сорос.

Банкман-Фрийд сам се хвали, че се среща с политици във Вашингтон „на всеки две или три седмици през последната година“. През 2022 г. според медийни публикации той е провел множество срещи с висши държавни служители и висши съветници на Байдън в Белия дом.

На 7 март, точно една седмица преди стартирането на „Помощ за Украйна“, брат му Гейб Банкман-Фрийд, който ръководи политическите му операции, е посетил Белия дом заедно с Джена Нараянан, стратег на демократите, която някога е работила за Демократичния алианс, който е известен като най-мощния либерален донорски клуб“ в САЩ.

Самият Банкман-Фрийд след това е посещавал Белия дом многократно през април и май, като е дарил 865 000 долара на Националния комитет на Демократическата партия.

В началото на юни, само дни след последната си среща  в Белия дом, Банкман-Фрийд обяви, че ще инвестира до 1 милиард долара в допълнителни средства до 2024 г., за да гарантира, че Байдън – или който и да заеме мястото му – ще спечели следващите президентски избори.

Тези дейности са интерпретирани от мнозина като опит на Банкман-Фрийд да се сближи с политиците, за да подпомогне търговските си интереси. Със сигурност е вярно, че в същото време той и високопоставените служители на FTX са се опитвали да повлияят на американските законодатели относно крипто регулирането, за да направят пазара по-благоприятен за неговата компания.

Автор: Феликс Лившиц

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.