Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Има меморандум между „Терем“ и украинската страна за ремонт на бронетанкова техника

Има сключен меморандум между „Терем“ и украинската страна за ремонт на бронетанкова техника, но към момента няма постъпила такава заявка, съобщи пред БНР служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

По отношение на износа на оръжие той потвърди позицията си, че „не трябва да бъде предавано тежко въоръжение, Българската армия не разполага с излишно такова“:  „Няма оръжие, което се изнася и което се предава от Българската армия по договори към други страни. Това, което се произвежда във военно-промишления комплекс, то се изнася и държавата печели.“

Във връзка с критиките, че зад служебното правителство стоят политически сили, които са на позиция да не се оказва военна помощ на Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия, Стоянов каза: „Има решение на НС, с което не се позволява износът на въоръжение към Украйна. Не стоят политически сили, а стои решението на Народното събрание – да се окаже военно-техническа помощ.“

Разговорите с полската страна за ремонта на нашите „МиГ-29“ са интензивни, стана ясно от думите на Стоянов. Той ги определи като „обнадеждаващи“:  „Два от двигателите се очертава да бъдат закупени директно, а останалите шест да бъдат ремонтирани в Полша. Имаме пари. Има точно заделени финансови средства – над 40 милиона.“

За периода от края на 2023 г. до 2025-2026 г., когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, се обмислят варианти. Единият от тях е да се продължи експлоатацията на „МиГ“-овете, а другият – да се търси друга платформа, която да запълни тази празнина. Изпратени са писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция. Френската делегация ще бъде днес в МО, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от САЩ и Израел.

Охраната на нашето небе е по Конституция задължение на въоръжените ни сили, припомни министърът на отбраната.

„Такава алтернатива не искам даже да помислям, че има – друг да дойде вместо нас да пази. Не само газът е оръжие, а и т.нар. мека сила е оръжие. Мека сила са икономическите санкции, мека сила са дипломатическите подходи. Мека сила е обучението в други страни“, коментира Димитър Стоянов.

„България по отношение на санкциите стои на стабилни позиции. Санкциите върху Русия продължават и войната продължава. Ответната реакция я виждаме – спиране на газа за много държави, в резултат на което се поражда социално напрежение. Може би това е и целта на Русия – да предизвика социално напрежение в страните членки на ЕС и да се поиска оттегляне на санкциите. Това е руска агресия и е факт. Не зная защо се опитват да ни прикачат като руско правителство. Не виждам причина за това нещо. Спазваме санкциите, солидарни сме с нашите съюзници от НАТО. Не виждам причина да бъдем причислявани“, заяви още Стоянов.

„Българската армия не е изолирана от българското общество. Пороците от българското общество се пренасят и в Българската армия“, допълни  Стоянов.

По казуса с граничната охрана заради мигрантския натиск министър Стоянов изтъкна, че никога досега не е имало толкова армия по границата: „Нашите функции не са полицейски. Ние имаме патрулни функции, те се изпълняват съвместно с „Гранична полиция“. Можем да гоним и залавяме емигранти с „Военна полиция“.

В трите карловски села, засегнати от наводненията, има над 400 военнослужещи, засега се очертава поне до края на октомври армията да помага, уточни служебният военен министър.

„Стихията е връхлетяла тези села с пълната си мощ. Такова нещо и аз не съм виждал досега.“

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.