Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Индия ще измести САЩ като втората по големина икономика в света: Goldman Sachs

Индия ще надмине САЩ и ще стане втората по големина икономика в света до 2075 г., прогнозира Goldman Sachs, позовавайки се на капиталовите инвестиции и благоприятната демография. В момента страната е петата по големина икономика в света след САЩ, Китай, Япония и Германия.

В статия, публикувана миналата седмица, икономистът на инвестиционната банка за Индия Сантану Сенгупта прогнозира, че БВП на страната ще достигне 52,5 трилиона долара, изоставайки само от Китай с 57 трилиона долара.

Освен нарастващото население, растежът на Индия се очаква да бъде движен от напредъка в иновациите и технологиите, по-високите капиталови инвестиции и нарастващата производителност на работниците, според Goldman Sachs.

„През следващите две десетилетия коефициентът на издръжка на Индия ще бъде един от най-ниските сред регионалните икономики. каза Сенгупта.

Коефициентът на издръжка на дадена страна се измерва с броя на хората, които държавата издържа, спрямо общото население в трудоспособна възраст. Сенгупта твърди, че Индия има „най-доброто съотношение“ на населението в трудоспособна възраст към броя на младите и възрастните хора.

Ключът към реализирането на потенциала на нарастващото население на Индия е увеличаването на участието на нейната работна сила, каза Сенгупта. Той прогнозира, че Ню Делхи ще има един от най-ниските коефициенти на социална издръжка сред големите икономики през следващите две десетилетия.

„Така че това наистина е прозорецът за Индия да го направи правилно по отношение на създаването на производствен капацитет, продължаването на растежа на услугите и продължаването на растежа на инфраструктурата“, добави той.

Увеличаването на производителността на труда ще доведе до по-голямо производство за икономиката, особено след като правителството на страната е поставило приоритет върху развитието на инфраструктурата с пътища и железопътно строителство.

Технологиите и иновациите също се разглеждат като основни двигатели на индийската икономика, посочват от инвестиционната банка.

Очаква се приходите на индийската технологична индустрия да нараснат с 245 милиарда долара до края на 2023 г., подкрепени от ИТ сектора, управлението на бизнес процеси и потоци от софтуерни продукти, се казва в неотдавнашен доклад на Nasscom, индийската неправителствена търговска асоциация.

Капиталовите инвестиции ще се превърнат в друг значителен принос за растежа на Индия, според Goldman Sachs.

„Нивото на спестяванията в Индия вероятно ще се увеличи с намаляването на коефициента на издръжка, нарастващите доходи и по-дълбокото развитие на финансовия сектор, което вероятно ще направи капитала на разположение за стимулиране на по-нататъшни инвестиции“, се казва в доклада.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.