Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Инфлуенсъри, създадени от изкуствен интелект, печелят 10 000 евро на месец

Испанският модел Айтана Лопес има съвършена визия и 127 000 последователи в Instagram. Лопес обаче не е истинскa. Тя е създадена от изкуствен интелект (ИИ; на английски: artificial intelligence, AI). Лопес също е успешна инфлуенсърка и изкарва до 10 000 евро на месец, според дизайнерската агенция в Барселона, която я е създала и поддържа съблазнителната й личност в социалните медии. Създадената от изкуствен интелект инфлуенсърка печели и от платформата Fanvue, която е подобна на OnlyFans.

Аагенцията, създала Лопес, The Clueless, казва, цитирана от Forbes, че ИИ моделите са по-надеждни и по-лесни за работа от хората, които имат „досадно его и не винаги се появяват на снимките навреме“. В момента Лопес e лицето на марка за спортни добавки.

„Ние не сме просто агенция за ИИ модели, ние сме визионери с мисия да предефинираме света на влиятелните хора“, казва The Clueless на своя сайт. „Нашата цел е да надскочим конвенционалната сфера на моделите и да поведем пътя в инфлуенсърството, поставяйки началото на нова ера, характеризираща се с автентичност, въздействие и дълбок смисъл.“

Като част от този опит за автентичност, агенцията приписва на моделите си различни личности и житейски истории. Лопес е на 25-години, зодия  Скорпион, обича видео игри и фитнес.

Тази инфлуенсърка, създадена от изкуствен интелект, печели 10 000 евро на месец

„С дързост и автентичност тя се изправя пред предизвикателствата и изразява мнението си безрезервно“, гласи биографията на Лопес. – „Като създател на съдържание, тя блести с екстровертност, привличайки вниманието с поразителния си характер.“

Мая Лима, вторият от двата генерирани от ИИ модела, представени на сайта на агенцията, идва от Аржентина. „Нейната любяща природа се проявява в бисексуалнта й ориентация, която отразява нейната откритост и разнообразие във връзките й“, се казва в биографията на Мая Лима.

Лопес и Лима, чиито първи имена съдържат акронима за изкуствен интелект на английски, са едни от многото личности, генерирани от ИИ, които размиват границите между реалното и измисленото. Такива ИИ личности включват водещи на новини, членове на музикални групи и други виртуални модели, чиято съвършена визия предизвика опасения относно нереалистичните стандарти за красота, които биха могли да се окажат особено вредни за младите момичета.

Гледайки снимки на тези модели, е трудно да се каже, че са направени от изкуствен интелект.

„Един ден известен латиноамерикански актьор изпрати съобщение, за да я покани на среща“, каза ​Рубен Круз, основател на агенцията, цитиран от Forbes. – „Този ​​актьор има около 5 милиона последователи и някои от екипа ни са гледали сериала му, когато са били деца. Той нямаше представа, че Айтана не съществува“.

Още по темата: Руска телевизия представи водеща, създадена с помощта на изкуствен интелект 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.