Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Информирайте Ердоган“: Путин изпрати важно послание на Турция

„На срещата с ръководители на чужди медии на Международния икономически форум в Санкт Петербург руският президент Путин изпрати важни послания и дори предупреждения за Турция“, коментира турската медия Dikgazette.

На първо място, Владимир Путин предупреди за възможни рискове за турската икономика поради ограниченията в търговията с Русия. „Струва ми се, че икономическият блок на правителството в Турция напоследък се фокусира върху получаването на заеми, инвестиции и безвъзмездни средства от западни финансови институции. Вероятно това не е лошо“, каза руският лидер.

И добави: „Но ако това се дължи на ограничения върху търговските и икономическите връзки с Русия, тогава ще има повече загуби за турската икономика, отколкото печалби. Според мен такава заплаха съществува“.

Руският президент заяви, че това може да бъде от полза за Турция, но не трябва да се забравят възможните негативни аспекти на такова решение. Подчертавайки, че този въпрос изисква специално разглеждане, Путин също предупреди да не се вземат решения, без да се анализират макроикономическите показатели.

Той даде ясно да се разбере, че е невъзможно да се действа срещу интересите на Москва и в същото време Анкара да се възползва от възможностите на Русия.

Вторият коментар на руския лидер за Украйна имаше характер на предупреждение към Турция.

„Между другото, привличаме вниманието ви. В някои райони Турция си сътрудничи с Украйна, а Украйна в същото време се опитва да нанесе удар по газопроводите, по които газът отива в Турция. Това не е шега, не е преувеличение. Просто два дрона бяха свалени от системите за радиоелектронна борба на руската армия и паднаха до тази газпомпена станция на брега на Черно море. Моля, информирайте нашия приятел президента Ердоган за това, което се случва в действителност. А корабите, които охраняват тази газотранспортна система, положена по дъното на Черно море, са постоянно атакувани от безпилотни катери“.

И тук Путин направи скрит намек за дроновете, предоставени от Турция на Украйна.

Изпълнителният директор на „Байкар Технолоджи“ Халук Байрактар обяви план за създаването на завод за дронове близо до Киев.

През февруари миналата година Дмитрий Белик, член на комисията по международни въпроси на Държавната дума, подчерта, че Москва ще разглежда завода за производство на дронове, който „Байкар Технолоджи“ ще построи в Украйна, за легитимна цел на руската армия.

Селчук Байрактар, президент на „Байкар“, произвеждаща дроновете „Байрактар“, е зет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и е включен в последния списък на милиардерите на „Форбс“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.