Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Инсталираха 834 000 фотоволтаични панела край Пазарджик за най-големия соларен пaрк в Източна Европа

Проектът за слънчева енергия „Априлци“, разположен край Пазарджик, е изпълнен, обяви китайският производител на фотоволтаици Hausun. В соларния парк са инсталирани 834 000 фотоволтаични модула с обща мощност от 400 MW, според съобщение на сайта на китайската компания.

Собственик на „Априлци“ е „Солар Грийн Енерджи“ на Гинка Върбакова, която през 2018  г. се опита да придобие най-голямото електрорзапределително дружество ЧЕЗ. Местните жители на селата Сбор и Априлци подадоха жалби срещу фирмата на Върбакова. Те я обвиняват, че чрез фиктивни сделки се е опитала да придобие земеделската им земя за поставянето на фотоволтаици.

„До края на май официално заработиха 251 мегавата, а останалите бяха подложени на тестове и бяха настроени за предстоящо активиране. Това прави проекта „Априлци“ с мощност 400 MW не само най-големия соларен парк в България, но и най-големия в Източна Европа и на Балканите, способен да захранва с електроенергия 96 хиляди домакинства“, твърди Hausun.

Проектът „Априлци“ представлява най-големият в света хетеропреходен соларен проект на едно място, добавят от компанията. Huasun Energy, специализирана в тази технология, доставя HJT (хетеропреходни) фотоволтаични модули за „Априлци“ от 2021 г.

Китайският производител твърди, че този тип фотоволтаични панели се отличават от традиционните кристални силициеви клетки заради повишена издръжливост и по-ниско разграждане.

Соларният парк е проектиран по този начин, за да печели повече, става ясно от съобщението на китайската компания. „Този тип HJT панели имат по-добра производителност при слаба светлина, като например при облачно време или при залез слънце. Панелите в соларния парк „Априлци“ не са разположени на юг, за да улавят слънцето, а на изток-запад, поради което паркът е с по-висока продукция в сутрешните и вечерните часове и по-ниска – следобед. Целта е да се избегне пикът на обедното производство, когато борсовите цени на електроенергията са най-ниски“, обяснява Huasun Energy.

„Вярваме, че може би след пет години хетеропреходът ще бъде по-голямата част от производството на слънчеви панели в света“, каза Веселин Захариев, член на борда на директорите и главен финансов директор на „Солар Грийн Енерджи“, пред китайската агенция Xinhua News.

Компанията „Инерком“, наета от „Солар Грийн Енерджи“ за изграждането на „Априлци“, обяви, че  паркът е свързан успешно към електропреносната мрежа и че има капацитет за производство на енергия, надвишаващ с над 30% първоначалните оценки.

Още по темата: 16 компании за фотоволтаици обявиха фалит 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

8 COMMENTS

  1. Продължава да унищожава земите ни с техните НЕЕФЕКТИВНИ ПАНЕЛИ!!! СЪС СИГУРНОСТ ТАЗИ ПОЧВА ЩЕ ИЗКАРА ПОВЕЧЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ОТ КОЛКОТО ТОК ЗА НЯКОЙ БИЗНЕСМЕН ИЛИ ЕБИ ЕН!!!

  2. Една хубава градушка ще превърне соларният парк в не регламентирано сметище!

  3. трябва да се изиска от министерставата , особено това на околоната среда и водите конкретен отговор – КОЙ ще премахва, рециклира и рекултивира почвата след като тия боклуци след 15 години или след един ураган или градушка бъдат превърнати в опасен боклук…Унищожиха тия слабоумници атомна централа, която захранваше с ток целия Балкански полуостров, за да унищожат сега цялата природа с боклуци…Това може д асе прави в пустинята, но е на плодородни зелени годни за залесяване терени

  4. погледнате снимката – тотално обезлесено , с изсечени гори…и вместо зеленинита и гори – отровни боклуци

  5. Поредна друга измама. Не може обаче да се помогне на хора, които са се примирили и отказват да гласуват или активно да протестират и да търсят отговорност лице в лице от местните политици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.