Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ирак гони американските войски заради нарушаване на суверенитета на страната

Премиерът на Ирак Мохамед Шиа Ал Судани обяви, че ще започне процедура за изгонване на международните коалиционни сили от страната, след като американски въздушен удар уби високопоставен командир на милиция в Багдад.

Въздушното нападение удари в четвъртък щаба на Силите за народна мобилизация, финансирана от иракската държава организация, съставена от десетки въоръжени фракции. Най-малко двама души бяха убити, сред които Мущак Талеб ал Саиди, лидер на „Харакат Хизбула ал Нуджаба“, която Вашингтон определя като „терористична група“ и твърди, че е подкрепяна от Иран.

„Силите за народна мобилизация представляват официално присъствие, свързано с държавата, подчинено на нея, и неразделна част от нашите въоръжени сили“, написа иракският премиер в социалната мрежа X/Twitter. – „Осъждаме атаките, насочени срещу нашите сили за сигурност, които надхвърлят духа и буквата на мандата, който създаде международната коалиция“.

Прессекретарят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър защити удара на 4 януари като „необходим, пропорционален акт“ на фона на вълната от атаки срещу американски военни бази в региона.

Пентагонът настоява, че войските му са в Багдад по покана на местните власти, за да помогнат в борбата с „Ислямска държава“. 2500-те войници, които са в богатата на петрол страна от години, са свободни да действат при „самозащита“, според Вашингтон.

Багдад твърди, че е дошло времето да се преразгледат условията на тази покана, като Ал Судани обеща да „започне диалога чрез двустранната комисия, която беше сформирана, за да определи договореностите за края на това присъствие“.

„Потвърждаваме принципната си позиция за прекратяване на съществуването на международната коалиция, след като оправданията за нейното съществуване са приключили“, каза той и добави, че Багдад се стреми да възстанови пълния „национален суверенитет над земята, небето и водите на Ирак“.

Американските военни бази в Ирак, както и в съседна Сирия, в районите с петролни кладенци, са били подложени на удари с дронове и ракети повече от 110 пъти от октомври насам. Ударите започнаха заради бомбардировките на Израел в Газа и подкрепата на САЩ за Израел срещу палестинците. Вашингтон обвини Техеран, че подкрепя атаките по американските бази в Ирак и обяви, че си запазва правото да отговори, както сметне за добре.

„Многократно сме подчертавали, че в случай на нарушение от страна на която и да е иракска партия или ако иракското законодателство бъде нарушено, иракското правителство е единствената държава, която има право да проследи основателността на тези нарушения“, каза иракският премиер. Той обвини Вашингтон в рутинно нарушаване на суверенитета на Ирак, припомняйки друг „отвратителен акт“, извършен от САЩ преди четири години.

Иранският командир Касим Сюлеймани беше убит в Ирак при америкнски удар с дрон, разрешен от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Багдад на 3 януари 2020 г. Вашингтон твърдеше тогава, че Сюлеймани е планирал „предстоящо“ нападение срещу американските сили. На четвъртата годишнина от смъртта му две експлозии разтърсиха мемориал в памет на Сюлеймани в Иран, убивайки 95 души и ранявайки 211. „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата, а Вашингтон отрече да има връзка с бомбените атентати.

Още по темата: Ирак забрани транзакциите в долари, наказва нарушителите със затвор 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.