Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Иран: „Хамас“ и „Хизбула“ лесно се сдобиват с оръжие от черния пазар в Украйна

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян направи изненадващо директни признания на конференция в Доха. Той заяви, че базираната в Ливан „Хизбула“ и базираната в Газа „Хамас“ могат да се снабдят с повече оръжия по всяко време, когато пожелаят, използвайки процъфтяващия оръжеен черен пазар в Украйна.

Според иранския външен министър двете арабски организации, които САЩ и ЕС наричат „терористични“, могат „лесно“ и „без много усилия“ да получат всичко, от което се нуждаят в Украйна.

Необичайните забележки на първия дипломат на Иран, държавата, подкрепяща от години „Хизбула“ и „Хамас“, са директен удар срещу Вашингтон и Брюксел, които наляха милиарди долари помощ за отбрана в Украйна през последните две години. Същите тези страни от НАТО са склонни да бъдат най-големите спонсори на Израел.

„В миналото – искам да бъда абсолютно откровен с вас – ние оказвахме всякакъв вид подкрепа на „Хизбула“, „Хамас“ и „Ислямски джихад“, като вземахме предвид както международното право, така и условията за противопоставяне на окупатора (Израел – б.а.)“, каза Абдолахян на форума в Доха на въпрос за подкрепата на Техеран за тези организации.

Иранският външен министър обясни как те се въоръжават в момента: „Ако ме попитате откъде могат да се сдобият с оръжие, тогава един от черните пазари, откъдето могат да ги получат, е Украйна“. „Много лесно, без много усилия те могат да получат каквото [им трябва] в Украйна“, каза още той и добави, че ако е необходимо, „Хизбула“ и „Хамас“ в момента „могат да произвеждат необходимите оръжия“ сами.

Изказването му може да има за цел да провокира още повече противоречия във външната политика на САЩ, тъй като републиканците в Конгреса досега отказват да гласуват исканите от Байдън 106 милиарда долара средства за отбрана – за войните в Украйна и Израел.

Още по темата: Как български оръжия са стигнали до „Хамас“ в Газа 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.