Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Иран предупреди Израел за „огромно земетресение“, ако влезе в Газа

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян призова Израел да прекрати въздушните си удари срещу Газа, предупреждавайки, че конфликтът с „Хамас“ може да се разпространи в региона, ако Израел изпрати сухопътни сили в анклава, а ливанската групировка „Хизбула“ влезе в битката.

„Знам за сценариите, които „Хизбула“ са подготвили“, заяви Амир-Абдолахян на брифинг пред репортери в Бейрут. – „Всяка стъпка, която съпротивата предприеме, ще предизвика огромно земетресение за Израел.“

„Оста на Съпротивата“ е термин, в който влизат Иран, ливанското движението „Хизбула“, шиитски отряди в Ирак, съюзниците на „Хизбула“ и Иран в Сирия и Йемен, и обозначава конфликта между тях и Израел.

„Все още има политическа възможност да се предотврати широко разпространена криза в региона“, отбеляза министърът, но „може би в следващите няколко часа ще бъде твърде късно“.

След предупреждението Израел спря сухопътната си операция, като западните медии се опитаха да обяснят това с „лошото време“.

Тази седмица първият ирански дипломат посети Ирак, Сирия и Ливан, където се срещна с лидера на „Хизбула“ Сайед Хасан Насрала, както и с висши ливански представители, за да обсъди „потенциалния резултат“ и „позициите, които трябва да бъдат заети“ във войната.

На среща с ливанския външен министър Абдала Бу Хабиб, Амир-Абдолахян обвини Израел във военни престъпления срещу народа на Газа и повтори предупреждението си, че ако Израел не спре, „всяка възможност е възможна“. Бу Хабиб подкрепи своя колега, като заяви, че Ливан „никога не е искал или търсил война“ и предупреди, че по-нататъшната ескалация „ще възпламени региона и ще застраши сигурността и мира в него“.

„Ние сме солидарни с нашите палестински братя и призоваваме за прекратяване на обсадата и доставката на помощ за Газа. подчерта Бу Хабиб.

Бойците на „Хизбула“ са в пълна бойна готовност по границата с Ливан и си разменят спорадичен огън с Израел.

Подкрепяната от Иран групировка се смята за основна заплаха за Израел, тъй като притежава около 150 000 ракети, включително ракети с прецизно насочване, които могат да достигнат до всяка точка на Израел, както и хиляди добре обучени в битки бойци и различни видове военни дронове.

Първият ирански дипломат се срещна и с политическия лидер на „Хамас“ Исмаил Хания в Катар в събота вечерта, но подробности за срещата все още не са оповестени.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.