Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ирански дрон камикадзе свали украински изтребител

Украински изтребител е бил свален от ирански дрон камикадзе „Шахид“, съобщи специализираният военен сайт Bulgarian Military. Свален е командирът на авиационната ескадрила майор Денис Кирилюк от ВВС на Украйна. Новината беше официално потвърдена от 831-а тактическа авиационна бригада от Въоръжените сили на Украйна. В прессъобщението си 831-а тактическа бригада не предостави подробности за това как е бил свален украинският пилот.

В същото време руски медии твърдят, че майор Денис Кирилюк е бил свален от ирански дрон „Шахид 136“ [руската версия е „Геран-2“]. Медиите цитират прессъобщение на Министерството на отбраната на Руската федерация. В това прессъобщение се казва, че по-рано руските въоръжени сили са успели да свалят един украински хеликоптер Ми-8.

Украинският пилот има 80 бойни мисии, а през 2022 г. е награден с орден за храброст от украинския президент г-н Володимир Зеленски.

831-а тактическа бригада съобщи, че в нощта на 27 март руските въоръжени сили са извършили въздушно нападение. При атаката са използвани дронове „Шахид“ 136/131, както и въздушни бомби. Нападението е извършено в района на Херсон. Според 831-а тактическа бригада 13 дрона „Шахид“ 136, един разузнавателен дрон „Гранат 4“ и два КАБ са участвали в атаката с въздушна поддръжка от изтребители Су-35.

„В резултат на въздушен бой със силите и средствата на ВВС и системите за противовъздушна отбрана на други компоненти на ВВС на Украйна бяха унищожени 13 въздушни цели: 12 атакуващи безпилотни летателни апарати „Шахид-136/131“ и един разузнавателен БЛА „Гранат-4“, съобщиха от 832-а тактическа бригада.

Последовател на бригадата във Фейсбук обаче зададе следния въпрос: „Ако 12 от 13 са свалени, тогава защо седем губернатори пишат, че инфраструктурните им съоръжения са повредени?“.

Не за първи път

Свален украински боен самолет от дрон вече не е новина в Украйна и в света. Ако информацията, споделена от руското министерство на отбраната, бъде потвърдена, сваленият Су-27 ще бъде вторият документиран случай в Украйна на дрон, униюожаващ боен самолет.

Първият беше в края на миналата година по време на подобна руска атака. Тогава украински пилот на МиГ-29 започна бой за сваляне на рояк дронове „Шахид“ 136. Твърди се, че е успял да свали всички дронове. Последният обаче се е оказал фатален за украинския изтребител. Отломки от Шахид 136 са ударили силно украинския самолет и са го свалили на земята. Пилотът обаче успял да катапултира и е останал жив.

Източник:Bulgarian Military
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.