Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ирландия глоби Фейсбук с 1,2 млрд. евро за изпращане на данни на европейски потребители на САЩ

Компанията, собственик на „Фейсбук“, „Мета“ беше глобена с рекордните 1,2 милиарда евро от ирландските власти за изпращане на данни на европейски потребители в САЩ, където американските служби за сигурност имат достъп до тях.

Ирландската комисия за защита на данните (IDPC) обяви наказанието за нарушаване на Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз (GDPR) в понеделник. Регулаторът заяви, че политиката за данни на социалната мрежа не е взела предвид „рисковете за основните права и свободи“ на неговите потребители.

Ирландския регулатор също даде на „Мета“ петмесечен срок за „спиране на всяко бъдещо прехвърляне на лични данни към САЩ“ и нареди да се прекрати „незаконната обработка, включително съхранение, в САЩ“ в рамките на шест месеца.

„Мета“ е регистрирана в Дъблин, възползвайки се от ниската ставка на корпоративния данък в Ирландия. По-рано компанията заплаши да премести офиса другаде в отговор на по-строгите разпоредби за поверителност.

Предишната най-висока глоба по GDPR беше наложена на компанията за онлайн търговия „Амазон“ – 746 милиона евро през 2021 г.

Американското законодателство, основано на Патриотичният акт от 2001 г., приет след терористичните атаки от 11 септември, позволява на ФБР и Агенцията за национална сигурност да шпионират всеки без законова заповед, разрешена от съдия, на основания „националната сигурност“.

Освен Фейсбук „Мета“ също така притежава Инстаграм и WhatsApp.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.