Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ирландия иска да убие 200 000 крави, за да се бори с климатичните промени

Правителството на Ирландия обмисля да намали стадата говеда в страната с 200 000 крави през следващите три години, за да изпълни климатичните си цели, съобщи британският вестник „Телеграф“.

В опит да намали замърсяването с азот Европейският съюз миналия месец  одобри холандски план за изкупуване на ферми на стойност 1,6 милиарда долара. Фермерите, които доброволно затворят, ще бъдат компенсирани от държавата.

Специалният президентски пратеник на САЩ за климата Джон Кери наскоро предупреди на срещата на върха за климата, че нуждата на човешката раса да произвежда храна, за да оцелее, създава 33% от общите парникови газове в света.

„Не можем да стигнем до нетна нула. Няма да свършим тази работа, освен ако селското стопанство не е отпред и в центъра като част от решението“, каза Кери.

Милиардерът от Microsoft Бил Гейтс също е обсебен от емисиите от добитъка, предоставяйки финансова подкрепа на компании, които разработват добавки от морски водорасли и противогази за крави.

Кейти Аткинсън, защитник на земеделието, която отглежда добитък в окръг Олбани, заяви пред Cowboy State Daily, че този разговор за емисиите от индустрията не отчита благоприятното въздействие на добитъка върху околната среда и климата.

„Груповото мислене е около разговора за изменението на климата, без да обмисляме пълните последици от това, което ще се случи, ако премахнем добитъка от земята“, каза Аткинсън.

Кравите и биволите са преживни животни, които връщат храна от стомаха си и я дъвчат отново. Храносмилателната система на тези животни произвежда емисии на метан.

В атмосферата метанът, който те изхвърлят – по-голямата част от него се отделя през устата на животното – се разпада за 10 до 15 години на въглероден диоксид и вода. Растенията използват този въглероден диоксид. След това въглеродът се връща обратно в почвата през корените на тревите.

„Така че добитъкът е от съществено значение, за да помогне да се запази този въглерод в земята“, каза Аткинсън.

Аткинсън каза, че добитъкът има и други ползи за климата, които се пренебрегват във фокуса само върху техните емисии. Всеки път, когато почвата се напука, тя отделя въглерод във въздуха.

Животните, които ходят по почвата, я уплътняват и помагат да се запази въглеродът, уловен в почвата.

Тя цитира проучване, направено от Университета на Флорида, според което между 10% и 30% от запасите на въглерод в света се намира под краката на американския добитък.

Още по темата: Учени разкриха какви интереси се крият зад теорията за климатичните промени 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.