Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Ислямска държава“ пое отговорност за терористичната атака в „Крокус Сити Хол“

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в концертния комплекс „Крокус Сити Хол“ близо до Москва в петък. Най-малко 140 души бяха убити, след като нападателите нахлуха в залата с автоматични оръжия и запалителни устройства. 145 души са хоспитализирани. 60 от ранените са в тежко състояние.

Терористичната група пое отговорност за атаката в кратко изявление, публикувано от свързаната с „Ислямска държава“ информационна агенция „Амак“, което се разпространи в Телеграм. Групата не предостави доказателства в подкрепа на твърдението, съобщи „Ройтерс“.

Няколко часа по-късно „Амак“ публикува второ изявление със снимка на четиримата предполагаеми извършители. Прави впечатление, че те са облечени със същите дрехи като мъжете, които бяха задържани от руските правоохранителни органи. На снимките по-долу са задържаните от руските власти таджикистанци и лицата, чиято снимка публикува „Амак“.

„Ислямска държава“ пое отговорност за терористичната атака

Участниците в нападението срещу „Крокус Сити Хол“ са дошли и след това са избягали с бяло „Рено Символ“, показват кадри от камерите за видеонаблюдение пред комплекса, съобщи „Комерсант“. На една от снимките на предните седалки могат да се видят двама души, единият от които носи шапка и дрехи, подобни на камуфлажно облекло. Прави впечатление, че те са без маски и не крият лицата си, както на кадрите от атаката, така и при оттеглянето си.

„Ислямска държава“ пое отговорност за терористичната атака в „Крокус Сити Хол“
Оръжието, използвано от един от терористите, е автомат „Калашников“, става ясно от видеокадри от местопрестъплението, публикувани от Следствения комитет на Руската федерация.

Извършителите на терористичната атака са били четирима, облечени в камуфлажни дрехи, двама от тях са имали раници, в които се предполага, че са носили бутилки със запалителна течност. Очевидци разказаха, че са видели как един от нападателите хвърля бутилка в залата и първоначално помислили, че това е част от концерта. Покривът на залата е частично срутен от пожара.

Атаката е започнала преди концерта на музикалната група „Пикник“. Мениджърът на групата заяви, че изпълнителите не са пострадали.

Посолството на САЩ в Русия издаде предупреждение на 7 март, че „екстремисти имат предстоящи планове да атакуват големи събирания в Москва“ и призова американските граждани да стоят далеч от концентрациите на хора през следващите 48 часа.

От посолството тогава не уточниха за какви заплахи става дума и кой може да стои зад тях. Посолството на Обединеното кралство в Русия също повтори предупреждението, отправено от САЩ.

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) заяви на 7 март, че нейни агенти са осуетили потенциална терористична атака на „Ислямска държава“ срещу синагога в Москва. Руската информационна агенция ТАСС тогава съобщи, че агенти на ФСБ са убили няколко бойци, които са планирали нападението, цитирайки пресцентъра на ФСБ. Не е ясно дали акцията тогава е свързана с предупреждението на САЩ, но и двете са се случили в един и същи ден.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.