Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ислямски терористи са се промъкнали в Европа под прикритието на бежанци от Украйна (доклад)

Джихадистите представляват сериозен риск за вътрешната сигурност на Германия и Европа, предупреди националната агенция за сигурност BfV, като посочи базирания в Афганистан клон на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД), по-рано ИДИЛ, която воюваше в Ирак и Сирия.

Групата, определена като ISPK („Islamic State Khorasan Province” – Ислямска държава в провинция Корасан) от германската разузнавателна служба, „успя да вкара свои последователи в Западна Европа под прикритието на вълната от бежанци от Украйна, които сега пребивават тук в различни западноевропейски страни“, заяви генералният директор на BfV Томас Халденванг пред журналисти.

Висшият служител по сигурността и министърът на вътрешните работи Нанси Фезер представиха годишен доклад за дейността на BfV, включително операция през юли 2023 г., включваща поредица от арести в Германия и Холандия.

Общо девет души от Централна Азия бяха задържани по това време за предполагаемо основаване на „вътрешна терористична група“ и подготовка на големи атаки на европейска земя. Седем от тях са живели в Германия.

Твърди се, че групата е била в контакт с ISPK, известна още като ISIS-K (Ислямска държава в Корасан), и е влязла в Европейския съюз от Украйна „почти едновременно“. В доклада на BfV се казва, че всички те са от Централна Азия и са влезли в Германия от Украйна след началото на войната.

ISPK има голям брой поддръжници и призиви за „големи атаки“, каза Халденванг. Той посочи като пример атаката с автомати и палежа в концертната зала край Москва през март, за които базираната в Афганистан терористична групировка пое отговорност.

Москва обвини украинските служби, че са свързани с атаката в  Крокус, при която загинаха над 145 души. Киев отрече обвиненията.

Докладът на BfV от над 400 страници обхваща широк спектър от заплахи – от чуждестранен шпионаж през вътрешен екстремизъм до тероризъм. Броят на членовете на джихадистки терористични организации се оценява на 27 200 души.

Още по темата: Протестиращи искат създаването на халифат в Германия 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.