Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Испания арестува украинци, откраднали 1.2 млн. евро от свои сънародници-бежанци

Правоохранителни органи разбиха многонационална банда, специализирана в ограбването на богати украински бежанци, съобщи полицията на Испания. Бандата, съставена предимно от украински граждани, „се е специализирала в грабежи на такива жертви, тъй като те обикновено носят всичките си спестявания и ценности“, се казва в изявление на властите.

Полицията арестува десет заподозрени, изземвайки пари в брой, ценности и оръжия от тях. Престъпният кръг е попаднал в полезрението на правоохранителните органи миналото лято, след като се появиха първите съобщения за грабежи на домовете на украински бежанци на средиземноморското крайбрежие на Испания в източните провинции Аликанте и Мурсия.

Начинът на действие на групата е включвал внимателно планиране и проучване на ежедневието на потенциалните жертви, за да се гарантира, че никой не е вкъщи по време на нападението. След това заподозрените са използвали инструменти за отключване, за да проникнат в домовете, „без да причинят щети и да не оставят почти никакви следи“, отбеляза полицията.

Ядрото на бандата е седем украински граждани, трима руски граждани, двойка и техният пълнолетен син са осигурявали „логистична подкрепа“ за обирджиите, включително чрез шофиране на самия екип и предметите, откраднати по време на грабежите.

Като цяло групата е успяла да открадне около 1,25 милиона евро в брой и разнообразни ценности, като бижута и електроника, от седем украински семейства. Колекция от пощенски марки, оценени на около половин милион евро, е най-ценният единичен предмет, според полицията.

„Разследването остава открито и не се изключват нови арести и установяване на повече жертви“, заявиха служители на правоохранителните органи. Седем от заподозрените са поставени в предварителен арест със замразени банкови сметки, отбеляза полицията.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.