Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Испания арестува украинци, откраднали 1.2 млн. евро от свои сънародници-бежанци

Правоохранителни органи разбиха многонационална банда, специализирана в ограбването на богати украински бежанци, съобщи полицията на Испания. Бандата, съставена предимно от украински граждани, „се е специализирала в грабежи на такива жертви, тъй като те обикновено носят всичките си спестявания и ценности“, се казва в изявление на властите.

Полицията арестува десет заподозрени, изземвайки пари в брой, ценности и оръжия от тях. Престъпният кръг е попаднал в полезрението на правоохранителните органи миналото лято, след като се появиха първите съобщения за грабежи на домовете на украински бежанци на средиземноморското крайбрежие на Испания в източните провинции Аликанте и Мурсия.

Начинът на действие на групата е включвал внимателно планиране и проучване на ежедневието на потенциалните жертви, за да се гарантира, че никой не е вкъщи по време на нападението. След това заподозрените са използвали инструменти за отключване, за да проникнат в домовете, „без да причинят щети и да не оставят почти никакви следи“, отбеляза полицията.

Ядрото на бандата е седем украински граждани, трима руски граждани, двойка и техният пълнолетен син са осигурявали „логистична подкрепа“ за обирджиите, включително чрез шофиране на самия екип и предметите, откраднати по време на грабежите.

Като цяло групата е успяла да открадне около 1,25 милиона евро в брой и разнообразни ценности, като бижута и електроника, от седем украински семейства. Колекция от пощенски марки, оценени на около половин милион евро, е най-ценният единичен предмет, според полицията.

„Разследването остава открито и не се изключват нови арести и установяване на повече жертви“, заявиха служители на правоохранителните органи. Седем от заподозрените са поставени в предварителен арест със замразени банкови сметки, отбеляза полицията.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.