Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Испания изгони американски дипломати, подкупили агенти от испанското разузнаване

Двама агенти на испанското разузнаване бяха арестувани за предполагаемо изтичане на секретна информация към САЩ, съобщи испанският всекидневник El Pais. Министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес потвърди, че съдия разследва случая и че Националният разузнавателен център (CNI) е подал сигнала.

На пресконференция във военна база в Литва тя каза, че не може да даде подробности, тъй като съдебните процедури са секретни.

„Испания и Съединените щати са приятели, съюзници и партньори“, каза тя пред репортери. – „Когато има проблеми, които могат да ни засегнат, те се обсъждат и решават, но това по никакъв начин не влияе на отношенията, които имаме.“

Вестник El Pais съобщи, че двама неназовани служители на посолството на САЩ са били дискретно отстранени по искане на Мадрид след разследване, което заключава, че те са получили информация от агенти на испанското разузнаване за „голяма сума“.

По-рано в понеделник испанският ежедневник El Confidencial разпространи новината, като съобщи, че различни агенти са разследвани и че изтичането на информация е поставило началото на дипломатическа криза между Мадрид и Вашингтон.

Испанското правителство беше възмутено, че съюзник като САЩ е проникнал в испанската разузнавателна агенция, казаха източници пред El Confidencial.

Въпреки това Мадрид се опита да го запази в тайна, пише всекидневникът.

Последният голям скандал в агенцията се случи през 2007 г., когато Роберто Флорез, агент на CNI, беше арестуван за продажба на информация на Русия, както и за разкриване на тайната самоличност на десетки оперативни служители от Испания и други нации. Флорез беше осъден на 12 години затвор през 2010 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Браво, ние кога ще изгоним ппдбдпсгрпбарщината и ще заживеем в свободна страна?!?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.