Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Испания разрешава на деца на 12 г. да си сменят пола

Долната камара на парламента на Испания прие законопроект, който позволява на деца до 12 г. да си сменят пола с одобрение на съдия. Депутатите решиха още всеки над 16-годишна възраст да може промени пола си в официални документи без одобрението на медицински специалист, съдия или родител. Законодателството изисква одобрението на Сената, за да се превърне в закон.

Ако бъде одобрена, мярката ще позволи на лица на възраст до 12 години да сменят пола си с разрешение на съдия, докато само подписът на родител или настойник ще се изисква за лицата на възраст от 14 до 16 години.

Спорното законодателство заменя предишните разпоредби, които изискваха всеки, който иска да промени пола в документите си за самоличност, да представи медицинска диагноза за полова дисфория и доказателство за получаване на хормонално лечение или за живот под друг пол в продължение на две години, или съдебно одобрение, ако е под 18 години.

Въпреки съпротивата на консерваторите, някои социалисти и феминистите, законопроектът премина през Конгреса със 188 гласа „за“ срещу 150 „против“. Той ще стане закон, след като бъде приет от Сената, което се очаква преди края на годината.

Критици на спорния закон предупредиха, че мъжете могат да се обявят за жени, за да си осигурят прехвърляне в женски затвори или да се състезават в женския спорт, въпрос, който вече се появи в Шотландия, която прие подобно законодателство в четвъртък. Новият шотландски закон премахна изискването за медицинска диагноза за полова дисфория, за да се промени законният пол и намалява времето, необходимо за живеене като желания пол, от две години на три месеца.

Испания и Шотландия се присъединяват към девет други европейски страни, които вече позволяват самоопределение на пола в правни документи, включително Португалия, Швейцария, Норвегия и Дания.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.