Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Истинската причина за временното пристанище на САЩ в Газа: морски коридор за разселване на палестинските бежанци в Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че американските сили ще поемат инициативата за изграждане на „временно“ пристанище в Ивицата Газа. Според Белия дом това пристанище ще изпълнява ролята на доставящо хуманитарна помощ на обсадените и бомбардирани палестинци в Ивицата, 30 000 от които бяха убити за 5 месеца.

Докато, разбира се, целта на такова пристанище отвлича вниманието от реалността, че Тел Авив винаги е подлагал региона на морска блокада, изниква въпросът дали Америка би стигнала дотам да строи такава инфраструктура чисто от доброжелателство или има друга причина.

Този район, известен като „Морската пехота на Газа“, има 28,316,846,592 куб.м. залежи от природен газ. Въпреки че е открит през 2000 г., Израел никога не е позволявал на палестинската власт да има достъп до него. Ивицата Газа отдавна е под ефективна морска и икономическа блокада, което пречи тази зона да бъде разработена извън израелския контрол.

Политическият интерес към палестинските залежи на газ в Средиземно море се увеличи през юни 2023 г., след като израелското правителство реши да одобри идеята за развитието му в сътрудничество с палестинските власти, което според Хамас също даде на Ивицата Газа права върху находището.

Избухването на войната в Газа обаче доведе до промяна на плана. Бенямин Нетаняху взе решение за окупация на Газа. Това означава, че Израел също ще получи пълен контрол върху икономиката и ресурсите на Ивицата и следователно няма да преговоря с „Хамас“ за използване на ресурсите от природен газ. За разлика от Газа, палестинската власт на Западния бряг е разположена в територия без излаз към море, далече от брега и няма лостове за контрол на ресурсите от природен газ, които са законно палестинска собственст.

Съвпадение ли е решението на Съединените щати да построят „временно хуманитарно“ пристанище в Газа? Кой строи цяло пристанище само за краткосрочни цели? Нещо повече, дали подобно обещание за морска помощ наистина прави толкова голяма разлика, когато САЩ продължават да дават зелена светлина за безразборни бомбардировки на блокираната територия?

По-скоро истинската дългосрочна цел е стратегическата подготовка за следващия етап от пълната израелска военна окупация, на която администрацията на Байдън твърди, че се противопоставя, но никога не е направила нищо.

Хишам Хрейсат, йордански експерт по военни и стратегически въпроси, заяви пред турската Анадолска агенция, че зад изграждането на такова пристанище стоят „скрити цели“ и че това е „хуманитарна фасада, криеща доброволната миграция към Европа“. С други думи, тя ще бъде използвана, за да се даде възможност за „разселването на жителите на Газа и тяхното бягство в Европа“.

В допълнение към това, Израел ще контролира всяка една входна точка към Ивицата. Хишам Хрейсат отбеляза, че израелската армия ще затвори пропускателния пункт Рафах с Египет след обявеното вече намерение на Нетаняху за атака на града. По този начин Тел Авив ще има 100% контрол над границите на Газа, което ще сложи край на палестинския суверенитет. Египет не пуска палестински бежанци на територията си. Единственият път за тяхното изселване е морският.

Във вътрешнополитически план това е и ПР трик на администрацията на Байдън, за да създаде впечатлението, че прави нещо. Следователно, докато се представя на света като акт на хуманитарна доброжелателност, в действителност изграждането на това „временно пристанище“ е част от по-широката стратегия, подкрепена от САЩ, за ефективно прекратяване на палестинския суверенитет в Ивицата Газа, създаване на нов изход за бежанските потоци и проправяне на пътя за Израел към изземване на ресурсите от природен газ. Това е класически случай на „даване с едната ръка и отнемане с другата“. Пристанището трябва да реши проблема с изселването на местното население към Европа след пълната израелска окупация на Газа.

Още по темата:

Източник:Almayadeen
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.