Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ИТН и „Възраждане“: Правителството се опитва да скрие истината за полетите с бежанци

Медиите не показаха, че един от докараните мигранти е с белезници, заяви от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Вчера с чартърен полет от Австрия в София кацнаха бежанци. Въпреки че правителството потвърди за полета, нарече информацията „фалшива новина“, защото били само 18 бежанци.

Костадинов даде този пример и във връзка с предложения от ПП-ДБ законопроект за изменение на Закона за електронните съобщения. С него държавните органи ще ограничават достъпа до интернет сайтове и адреси. Целта според депутатите от ПП-ДБ била борбата с дезинформацията. „Ако този законопроект бъде въобще обсъждан, ние трябва да си поставим много сериозно въпроса как да се борим със системната дезинформация и пропаганда, прокарвана точно от българското правителство, каза Костадинов.

Фалшива новина, споделена от страницата на Министерския съвет, е, че Денков ще ходи в САЩ, даде пример той и припомни, че премиерът не е отишъл никъде. „Втората такава фалшива новина – няма да идват бежанци в България. Е, видяхме, че идват, и то се опитват да ги скрият“, каза Костадинов. „Вчера това, което медиите не показаха на българските граждани, е как един от тези хора беше свален от самолета с белезници“, добави той.

Костадинов се позова на депутата Коста Стоянов от своята група, който го видял лично. „Един беше свален директно от самолета с белезници, може би вече е осъден“, каза лидерът на „Възраждане“ и допусна, че въпросният чужденец ще излежава присъдата си в наш затвор. „Това е пример как се крият новини от правителството и неговите медии. Пример как да се борим със системната дезинформация и пропаганда, прокарвана точно от българското правителство“, каза Костадинов.

От парламентарната група на „Възраждане“ заявиха в декларация, че ще се борят срещу приемането на законопроект за промени в Закона за електронните съобщения, с който ще бъде наложена диктатура в социалните мрежи.

„Това е законът, с който ще бъде наложена диктатура и в социалните мрежи, където все още сравнително спокойно се показват както видео клипове със съдържание, неконтролирано от правителството, така и всякаква различна гледна точка“, коментира той.

„С този законопроект свободното слово, но и не само, различната гледна точка въобще, ще бъдат вкарани в концлагера на медийна диктатура, каза Костадинов. Той заяви, че от „Възраждане“ ще се борят този законопроект да не бъде приет.

Тошко Йорданов от ИТН също обвини правителството в прикриване на истината.

Да приемеш, безусловно афганистанци и сирийци, само заради безсмисления въздушно-капков Шенген е национално предателство. Защото тези хора поставят под заплаха националната сигурност на България, независимо от вътрешно-политическите борби, каза Тошко Йорданов от парламентарната трибуна.

В края на миналата година кабинетът Денков е подписал споразумение с Австрия, в което е поет ангажиментът: „незабавно връщане на всички лица, търсещи убежище, за които България и Румъния отговарят, съгласно регламента от Дъблин, без никакви ограничения, особено по отношение на броя на хората, които трябва да бъдат върнати в рамките на един месец и чрез гарантиране на максимум три дни за връщане, приемане и поемане на отговорност. В момента това е особено важно по отношение на афганистанските и сирийски граждани, търсещи убежище“.

Йорданов цитира документа от споразумението. Той посочи, че тогава Денков е излъгал, че това не е вярно и е обвинил всички в манипулация.

„Ние извадихме документ от Австрийския парламент, в които министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия казва в официален документ, че България се е съгласила да приеме обратно от Австрия  6619 емигранти“, заяви Тошко Йорданов.

Вчера с чартърен полет от Виена до София, в 12:10 на обяд е докарана първата група мигранти от Афганистан и Сирия. Полетът е изчезнал от информацията за пристигащите самолети на летище София, а пристигналите мигранти са били свалени зад опънати паравани, за да не бъдат снимани от журналистите.

Правителството на Денков твърди, че са пристигнали само 18 човека, коментира Йорданов и добави, че е малко трудно да се повярва, че е вдигнат цял самолет със 148 места само за 18 човека. Да не се окаже достоверна и получената по-рано информация, че на борда е имало 142 човека, попита Йорданов и добави, че малко по-късно е кацнал втори чартър от Брюксел през Загреб до София.

По думите на депутата той също е изтрит от информационното табло на летище София и там също не било ясно колко афганистанци са ни докарали.

Премиерът Денков всъщност се оказа лъжец за пореден път, не и за последен. Господа и дами от „сглобката“, ние сме български граждани и вие нямате право да криете от нас и от хората истината, каза депутатът.

Кирил Петков отговори, че полетът бил регулярен и че бежанците били само 20.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.