Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изчезнаха изходните програмни кодове за контрол на тол системата

Липсват изходните програмни кодове за тол системата, която както софтуерно, така и хардуерно е собственост на българската държава, каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. За системата държавата е платила 180 милиона лева.

Кодовете са предадени през 2018 и 2019 г., но ги няма в Агенция „Пътна инфраструктура“, което блокира наблюдението и контрола върху системата, така че да може да събират дължимите тол такси, твърди министърът. Той добави, че за липсата на кодовете е сезирана ДАНС.

Цеков заяви, че в момента се събират едва половината от предвидените в бюджета между 460 и 480 милиона лева от тол такси, защото държавата няма достъп до тол системата, тъй като агенция „Пътна инфраструктура“ не разполага с кодовете за нея.

Тол системата е въведена вече от три години.

Има подписани протоколи, че кодовете са предоставени, след което са получени на ръка от вече бивш служител на АПИ, но в момента ги няма в агенцията. През 2019 г. е последното предаване, когато ръководител на АПИ е бил Георги Терзийски, заяви Андрей Цеков.

Министърът каза още, че с предвидените промени за отстъпки при тол таксите на база изминато разстояние се очаква постъпленията в рамките на тази година да бъдат около 40 милиона по-малко от заложените на база тол таксите, които са в сила от 1 юли.

Цеков припомни, че до настоящия проект за тарифа се стигна след работна група с браншовите организации на превозвачите. „Това, което сме предложили в момента, е пуснато на обществено обсъждане. Изпратили сме съгласувателно писмо до Европейската комисия да се произнесе доколко тези изменения биха били в съответствие с принципите на директивата“, добави министърът.

На 24 март 2022 г. АПИ публикува съобщение на сайта си, че новите – ревизирани, администраторски кодове за достъп до тол системата, с които ще могат да се създават права на служителите за работа в нея, са връчени от изпълнителите от „Капш Трафик Солюшънс“ на УС на АПИ. Тогава кодовете са връчени на Асен Ненчев, член на УС на АПИ, който тогава е ръководел Националното тол управление. „В запечатан плик от „Капш“ връчиха кодовете, като за предаването беше подписан протокол между Ненчев и Михаел Вебер, официален представител и изпълнителен директор на „Капш“ – България.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.