Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изнесените записи: ПП планират пълна чистка в държавата, за да сложат свои хора от партията навсякъде

Директорите на дирекции да станат част от политическия кабинет и масова чистка в администрацията, това е едно от предложенията, които ПП обсъждат в изнесените записи от Националния съвет на партията на 21 май. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев обяснява на депутата Явор Божанков как партията ще политизира цялата държавна власт, на което Божанков отговаря, че това е точно същото, което са правили ГЕРБ и те ще направят същото. За нас е по-важно да почистим, а после да си оправим закона, отговаря Асен Василев.

Ето целият разговор между Асен Василев и Явор Божанков в изнесените записи:

Явор Божанков: Чух, че дирекциите на дирекцци ще станат част от политическите кабинети, дали това е така?

Асен Василев: Това е едно от предложенията които да набутаме в закона, знам, че това ще пречи с ОИСР и разни други неща, но за нас е по-важно да почистим и после да си оправим закона за ОИСР обратно, отколкото да не го почистваме, за да може по-законно да ги уволним, иначе ще си ги уволним незаконно. Един директор дирекция е част от политическия кабинет и това  е „Връзки с обществеността“. Защо да не са и другите?

Явор Божанков: Ами… Понеже концепцията преди няколко месеца беше, че няма да правим това, което са правили ГЕРБ и да, грешка беше, че въобще нищо на места не беше пипнато, ама сега това е другата крайност – държавни служители, които вече няма да са държавни служителии общо взето цялата държавна администрация ще бъде на 100% политизирана. Не знам, на мен ми се струва много радикално, защото…

Асен Василев: Добре де, нека да кажем, че аз лично във финансите съм си го измислил как да го направя и си имам устройствен правилник, както и във всички структури във финансите, в митици, и в НАП и там в АДФИ и т.н. Но там, където бихме срещнали голяма съпротива, според мен трябва да се почисти и трябва да се почисти ударно. Служебният кабинет го направи без законово основание, както знаем.

Явор Божанков: Да, да, то винаги има начин да го направиш по втория начин, но окей, това беше частен въпрос. Генерално аз съм много объркан от цялата ситуация.

Още от записите:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.