Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израел бомбардира Газа с бял фосфор, забранен за употреба срещу цивилни

Израелските сили са използвали бял фосфор, вещество, чиято употреба срещу цивилни е забранена, в гъсто населен район в северната част на Ивицата Газа. Видео, публикувано в социалната мрежа X (преди Twitter) показва боеприпаси с бял фосфор, които падат в жилищния квартал Хан Юнис в Ивицата Газа.

Кореспондентът на Ал Джазира Юмна ел Сайед каза, че тя лично е изпитала парене в гърлото, гърдите и очите веднага щом е влязла в квартала.

Белият фосфор се използва за осветяване на цели като част от трасиращи боеприпаси през нощта, както и за създаване на плътни димни завеси през деня поради способността му да генерира големи количества дим при изгаряне. Белият фосфор предизвиква пожари, които горят яростно и се разпространяват изключително бързо. Затова употребата му срещу цивилни цели е строго забранена.

Веднъж запален, белият фосфор се оказва изключително устойчив на усилия за гасене и прилепва здраво към различни повърхности, включително кожа и дрехи. Тези характеристики го правят особено опасен за цивилното население, тъй като може да причини дълбоки изгаряния, проникващи дори през костите, и е известно, че се запалва отново след първоначално третиране.

Използването на бял фосфор във въоръжени конфликти предизвика сериозни етични и правни опасения. Въпреки че самият бял фосфор не е класифициран като химическо оръжие съгласно Конвенцията за химическите оръжия, неговият запалителен характер доведе до опити за по-ефективно регулиране на употребата му.

Използването на бял фосфор във военни действия е предмет на разпоредбите, посочени в Протокол III към Конвенцията за определени конвенционални оръжия (CCW). Този протокол, подписан в Женева през 1980 г. и влязъл в сила от 1983 г., налага ограничения върху използването на запалителни оръжия, включително тези, съдържащи бял фосфор. Протоколът, който е ратифициран от 126 държави, е насочен към минимизиране на страданията, причинени от подобни оръжия.

Протокол III на конвенцията включва разпоредби, предназначени да защитят цивилните и да сведат до минимум щетите по време на въоръжени конфликти. По-конкретно, протоколът забранява използването на запалителни оръжия срещу цивилни лица или цивилни обекти при всякакви обстоятелства.

Израел не е ратифицирал конвенцията, но е със статут на държава, присъединила се към конвенцията. Въпреки това Израел не е приел именно  Протокол III, който забранява използването на запалителни оръжия като бял фосфор срещу цивилни.

Запалителните оръжия въздух-земя са забранени за използване срещу райони с цивилни. Видеото, заснето в Газа, показва точно такава употреба на бял фосфор, падащ върху жилищен квартал.

Запалителните оръжия земя-земя са разрешени в населените райони, ако военната цел е „ясно отделена от концентрацията на цивилни ”, и ако са взети всички възможни предпазни мерки. Критиците твърдят, че тази разпоредба позволява вратички, които все още могат да доведат до граждански щети.

Human Rights Watch (HRW) е сред организациите, които се застъпват за по-строги мерки за защита на цивилните от запалителни оръжия, включително такива, съдържащи бял фосфор. Пълна забрана би премахнала потенциала тези оръжия да причиняват безразборни щети и тежки страдания, особено сред цивилното население.

Военни престъпления

Римският статут на Международния наказателен съд дава дефиниция на военните престъпления. Той забранява действия като „унищожаване на имущество, което не е оправдано от военна необходимост“ и „умишлено насочване на атаки срещу цивилното население или цивилни обекти“. По този начин нарушенията на Протокол III към конвенцията могат да представляват военни престъпления, ако се докажат.

Израел беше обвинена във военни престъпления от Amnesty International след използването на бомби с бял фосфор в Газа през зимата на 2008-2009 г. Израелската армия призна, че е използвала този тип оръжие по време на втората война в Ливан през лятото на 2006 г.

Още по темата: „Войната на ракетите“ (документален филм от Газа) 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.